„România fără dosar”. Studenții Universității București au propus soluții pentru debirocratizare în cadrul unei noi competiții

03 apr. 2022
162 Afișari
„România fără dosar”. Studenții Universității București au propus soluții pentru debirocratizare în cadrul unei noi competiții
„România fără dosar”. Studenții Universității București au propus soluții pentru debirocratizare în cadrul unei noi competiții. Sursa foto: Facebook

A avut loc prima ediție a competiției studențești „România fără dosar”, organizată de Universitatea București și Camera Deputaților. Scopul acestui hackathon a fost găsirea unor idei și proiecte pentru grăbirea debirocratizării și pentru simplificarea proceselor administrative. Astfel, zece echipe de studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și de la Facultatea de Științe Politice au lucrat timp de o săptămână împreună cu cinci parlamentari în acest sens.

Prima ediție a competiției „România fără dosar” a avut loc în intervalul 28-31 martie 2022. Concursul, organizat de Universitatea București și Camera Deputaților, a fost dedicat studenților care au avut misiunea de a identifica idei și proiecte în scopul debirocratizării și simplificării interacțiunii cu instituțiile statului. Mai mult, studenții au avut ca sarcină crearea unei campanii de comunicare care să ducă la eliminarea unor practici precum cererea copiilor unor documente care deja se află la instituțiile statului.

„Competiția România fără dosar este pentru noi o oportunitate de a crea legături între mediul academic și societate, legături prin care putem pune resursele de profesionalism ale studenților și cadrelor didactice ale Universității din București în beneficiul oamenilor. Dacă vrem o societate mai bună, avem nevoie de implicarea tinerilor și atragerea lor către spațiul public. Avem nevoie să le facem vocea auzită, iar astfel de competiții care îi aduc alături de oamenii politici, de administrația publică și de societatea civilă le dau posibilitatea să se facă auziți și să înțeleagă la rândul lor că sunt importanți și pot produce schimbare dacă aleg să se implice”, a declarat prorectorul Universității București, Sorin Costreie.

„România fără dosar”. Cele zece echipe de studenți au colaborat cu cinci parlamentari

În ajutorul și coordonarea studenților au venit cinci deputați care au servit ca mentori pentru cele zece echipe de studenți, și anume: Viorel Băltărețu (PLUS), Sebastian-Ioan Burduja (PNL), Ana-Maria Cătăuță (PSD), Andi-Lucian Cristea (PSD) și George-Cristian Tuță (PNL).

Cei cinci au participat și din postura de jurați, alături de reprezentanți ai mediului academic specializați în comunicare, relații publice și comunicare politică: prof. univ. Camelia Cmeciu (FJSC), conf. univ. Alexandra Iancu (FSPUB), conf. univ. Claudiu Tufiș (FSPUB) și asist. univ. Bogdan Oprea (FJSC).

Concursul a fost câștigat de echipa PRolitica, formată din studenții Luca Manole (FJSC), Anahara Alexandru-Yuuki și Vlad Măntoiu (ambii, FSPUB). Pe locul II s-a clasat echipa OVA, alcătuită din studenții Vlad Scutelnicu, Alexia Suchiu și Octavian Șerbănescu (toți FSPUB). Podiumul a fost completat de echipa Creative Bees, alcătuită din Ana-Maria Isabelle Ţone, Ramona Turcu și Mihaela Iorgulescu (toate FJSC). Toate proiectele câștigătoare propun soluții concrete de campanii de comunicare menite să schimbe comportamentul legat de solicitarea copiilor inutile, cu accent pe copiile actelor de identitate. Campaniile propuse au avut public țintă populația generală, dar și un număr de 10.000 de funcționari din administrația publică locală.

Care a fost scopul competiției „România fără dosar”

Scopul principal al competiției studențești „România fără dosar” a fost realizarea unor proiecte de comunicare pentru implementarea „Legii subțierii dosarului cu șină”, potrivit căreia instituțiile publice nu mai au dreptul de a cere copii ale avizelor sau a altor documente emise de instituții publice sau de organe de specialitate ale administrațiilor publice.

Deși legea a fost promulgată la finalul anului 2021 și a intrat în vigoare din data de 1 ianuarie 2022, implementarea prevederilor incluse stârnește continuare confuzie și reticență în rândul funcționarilor publici.

 

Cookies