“România educată” cu profesori neplătiți. Cadrele didactice din învățământul preuniversitar au rămas fără spor de doctorat, prin ordin de ministru

19 iul. 2021
262 afișări
“România educată” cu profesori neplătiți. Cadrele didactice din învățământul preuniversitar au rămas fără spor de doctorat, prin ordin de ministru
“România educată” cu profesori neplătiți. Cadrele didactice din învățământul preuniversitar au rămas fără spor de doctorat, prin ordin de ministru

Din luna iunie, a intrat în vigoare Ordinul de ministru 3993/16.06.2021 care stipulează că profesorii din învăţământul preuniversitar care au obţinut gradul I, pe baza doctoratului susţinut (înainte de anul 2017), nu vor mai beneficia de sporul de doctorat. Anul de referinţă este 2017,  întrucât atunci a fost adoptată Legea 153, potrivit căreia cadrele didactice care-şi susţin doctoratul optează între a-şi echivala gradul I pe baza acestuia şi a beneficia de indemnizaţia de doctorat în cuantum de 50% din salariul minim pe economie. Sindicatele din învătământ au actionat Ministerul Educației în justiție.

S-au terminat examenele naționale, dar profesorii evaluatori și asistenții nu au fost plătiți, urmând să fie remunerați în lunile următoare. Deși dascălii au intrat în concediu de odihnă, ei nu și-au primit avansul corespunzător. Așa arată România Educată din spatele declarațiilor fulminante, dar fără acoperire în realitatea școlară. Sindicatele din învățământ au acționat în justiție decizia Ministerului.

România Educată vs realitatea complicată

elevii pot duce mărțisoare la școală de 1 martie
S-au terminat examenele naționale, dar profesorii evaluatori și asistenții nu au fost plătiți

Profesori: Un asemenea procedeu este imoral pentru că învrajbește categoriile de profesori

Ministerul Educației intenționează să compenseze plățile făcute pentru gradația de merit și dirigenție actualizate la anul 2021, cu neplata doctoratelor obținute de unii profesori din învățământul preuniversitar, prin echivalarea cu gradul 1. În loc să ceară o suplimentare de fonduri de la Ministerul Finanțelor, responsabilii din Ministerul Educaței prefera să ia bani de la cei cu doctorate prin echivalare și să actualizeze sumele aferente drepturilor conexe din anul 2016 pînă în anul 2021. Un asemenea procedeu este imoral pentru că învrajbește categoriile de profesori, unii împotriva altora.

Cadrele didactice vor primi un salariu mai mic cu peste 600 de lei pe lună.

Profesorii din învățămăntul preunivesitar i-au adresat Președintelui Klaus Iohannis o petiție în care protestează față de decizia Ordinului de Ministru 3993/16.02.2021 care prevede că sporul de doctorat să nu mai fie acordat. Cadrele didactice vor primi un salariu mai mic cu peste 600 de lei pe lună.

Iată Petiția:

Stimate Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Am urmărit cu interes obiectivele enunțate ieri (7 iulie, 2021) de Dvs. în programul „România Educată”, prin care urmăriți relansarea învățământului românesc. Din păcate, azi (8 iulie, 2021), unii colegi, profesori cu doctorat din învățământul preuniversitar, îmi semnalează că tocmai li se diminuează salariul cu peste 600 de lei/lună. Este rezultatul aplicării Ordinului Ministrului Educației Nr. 3993/16.06.2021, care prevede retroactiv tăierea sporurilor de doctorat.

Nu e cazul să intrăm aici în detaliile juridice ale acestei chestiuni. Aș vrea doar să subliniez teribilă să inadecvare în calendarul public. Eu unul nu cred că „România Educată” se va putea realiza în absența și împotriva profesorilor performanți din învățământul preuniversitar românesc. Cine își închipuie că-i va stimula, prin succesive tăieri salariale, vinde fum împachetat.

În speranța că veți lua la cunoștință, și pe această cale, de ciudățeniile care mai bântuie prin învățământul nostru,

Cu stimă,

Prof. Dr. Laszlo Alexandru”.

Cookies