România e sub o „cupolă de foc”, spune directorul ANM. Se reîntoarce canicula și în București

14 iul. 2022
382 Afișari
România e sub o „cupolă de foc”, spune directorul ANM. Se reîntoarce canicula și în București
România e sub o „cupolă de foc”, spune directorul ANM. Se reîntoarce canicula și în București. Sursa imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Valul de caniculă din Europa se extinde și ajunge în România. Directorul ANM spune că țara noastră se află sub o „cupolă de foc”. Aerul de origine tropicală începe să se resimtă de joi, atât în București, cât și-n restul României.

Ce este o „cupolă de foc”

Directorul ANM, Elena Mateescu, spune că această „cupolă de foc” este:

„o masă de aer de origine tropicală, care, atunci când persistă mai mult, determină fenomene de acest tip, temperaturi foarte ridicate măsurate la umbră, de peste 40-42-43 de grade așa cum s-au înregistrat începând chiar de ieri în Portugalia și în Spania, acolo unde este în vigoare o atenționare meteorologică de cod roșu pentru val de caniculă”, potrivit antena3.ro.

În România, aerul foarte cald de origine tropicală a început să se resimtă chiar de joi, 14 iulie. La umbră se vor înregistra 34 de grade Celsius, dar se vor resimți peste 35-36 de grade Celsius, spune directorul ANM.

Joi, în țară, temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 34 de grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între 12 și 22 de grade Celsius.

Caniculă și în București

Joi, 14 iulie 2022, în București, temperatura maximă va fi de 33 de grade Celsius, iar temperatura minimă va fi de 18 grade Celsius, potrivit informațiilor oficiale transmise de ANM.

Vineri, temperaturile vor ajunge la 35-36 de grade Celsius, inclusiv în București, ceea ce înseamnă că ne apropiem de pragul unei zile caniculare, transmite directorul ANM.

Sâmbătă, în Capitală, temperatura maximă va fi în jurul valorii de 34 de grade Celsius, iar minima de 20 de grade Celsius. Posibil să apară ploi cu tunete și fulgere.

Duminică, 17 iulie, se răcorește puțin în București, iar temperatura maximă va fi de 32 de grade. Minima va fi de 20 de grade. Sunt șanse să apară precipitații cu descărcări electrice.

„Lipsa precipitațiilor va accentua starea de secetă în partea de sud și sud-est a Europei, inclusiv în România”, declară Elena Mateescu, director ANM, conform sursei citate.

Cookies