ARHIVA B365

România cere suplimentarea trupelor NATO în Europa de Est

Cererea ministrului de externe vine în contextul în care Alianţa Nord Atlantică îşi sporeşte prezenţa militară în estul Europei. Situaţia din România este cu atât mai delicată cu cât pe teritoriul nostru este scutul antirachetă ce va deveni operaţional anul viitor, informează Digi 24.

Miercuri, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, cel care a condus negocierile cu SUA pentru scutul antirachetă, a avut o întrevedere cu Victoria Nuland și, potrivit unui comunicat al MAE, „a argumentat asupra necesităţii unei creşteri a prezenţei SUA (şi NATO) în statele aliate de la frontiera estică a Alianţei, inclusiv în România”. Cei doi oficiali au discutat totodată, în context, aspecte care ţin de dimensiunea politico-militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic, mai spune comunicatul MAE. Întâlnirea lui Bogdan Aurescu cu Victoria Nuland a avut loc chiar în ziua în care înaltul oficial al Departamentului de Stat a fost audiat în Congres pe tema Ucraina.

„Incidentele (din Ucraina) nu sunt o serie de evenimente spontane, ci o campanie de separatism şi sabotaj orchestrată împotriva Ucrainei, cu ajutorul serviciilor de securitate ruse”, a declarat Victoria Nuland în fața congresmenilor. Ea a reiterat apoi acuzaţiile Washingtonului privind implicarea Rusiei în violenţele din estul Ucrainei. „Departe de a fi o serie de evenimente spontane, aceste incidente poartă marca unei campanii orchestrate de instigare la separatism şi la sabotare a statului ucrainean cu ajutorul serviciilor secrete ruse”, a spus Nuland. De asemenea, ea a afirmat că Statele Unite deţin informaţii privind „încălcări ale drepturilor omului în Crimeea”, după anexarea acesteia de către Rusia.

O întâlnire a reprezentanţilor Statelor Unite, Rusiei, Uniunii Europene şi Ucrainei pe tema crizei ucrainene ar urma să aibă loc la 17 aprilie, la Viena. Moscova a cerut ca la reuniune să participe şi liderii comunităţilor proruse din estul Ucrainei. Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a confirmat participarea la reuniune, la fel ca ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, secretarul de Stat american, John Kerry, şi şeful diplomaţiei ucrainene, Andrei Deşciţa.

Totuși, Washingtonul a exprimat scepticism, miercuri, în legătură cu eventualele rezultate ale reuniunii . „Trebuie să mărturisesc că nu avem aşteptări mari de la această reuniune, dar credem că este important să lăsăm deschisă această portiţă diplomatică”, a declarat Victoria Nuland.

„Dacă Rusia doreşte un dialog real, primul pas trebuie să fie retragerea trupelor”, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. „Rusia are aproximativ 40.000 de militari staţionaţi pe frontiera Ucrainei; aceşti militari nu participă la exerciţii, ci sunt pregătiţi de luptă”, a acuzat, la rândul său, Rasmussen, aflat la Praga.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button