FIT CITY

România, țara cobailor umani. Medicamente noi, cu efecte necunoscute, testate pe români

Sute de români acceptă să devină subiect de experiment pentru industria farmaceutică. Studiile clinice sunt mai ieftine decât în Occident, spun specialiștii. Iar pentru voluntari, experimentele au devenit singura şansă de a avea acces la medicamente de ultimă generație și de a primi o îngrijire adecvată. „Românul speră. El speră să intre mai devreme într-un tratament modern”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în România se desfăşoară în prezent aproape 300 de astfel de cercetări. Se investesc in jur de 200 de milioane de euro anual în domeniu, numai în România. Astfel, pentru mulţi doctori, studiile clinice au devenit un mod în care îşi rotunjesc veniturile. „Este, în opinia mea, una dintre puţinile activităţi medicale care este demn şi corect recompensată şi practic ne pune pe picior de egalitate cu colegii noştri din străinătate”, spune medicul Nicoleta Mândrescu, potrivit Digi24. 

În ultimii ani, mai multe scandaluri au pus la îndoială modul în care unele experimente s-au desfăşurat în România. În anul 2009, Corneliu Nedelcu, un om de afaceri din Iași, a fost inclus într-un studiu clinic, fără să-şi fi dat acordul. Bărbatul şi-a pierdut complet vederea la unul dintre ochi, după ce un medic oftalmolog i-a injectat o substanță folosită pentru tratarea cancerului.

„Ni se spunea, cu foarte mare tam-tam, că ce reuşită bună a fost şi să aşteptăm să vedem îmbunătăţirile. Singurul lucru pe care l-am văzut a fost lipsa banilor din economiile mele. (…) Iar rezultatul ştiinţific al doamnei doctor: pierderea vederii pe ochiul drept”, spune Corneliu Nedelcu.

Pentru medicii care s-au specializat în studii clinice în România, astfel de scandaluri nu sunt altceva decât „accidente”, care strică imaginea domeniului. De multe ori boala îi împinge pe români să accepte să testeze medicamente pe propria lor piele.

Din cauza lipsei de medicamentelor de ultimă generaţie, un studiu clinic poate însemna o şansă la viaţă. „Mi-a fost teamă. Doar că era singura mea şansă ca să trăiesc!”, spune Milica Ghindoc, fost pacient într-un studiu clinic.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button