România ar putea produce un vaccin anti-Covid. “Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”

06 feb. 2021
490 Afișari
România ar putea produce un vaccin anti-Covid. “Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”

România ar putea produce un vaccin anti-Covid, conform declarațiilor făcute, sâmbătă, de Premierul Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a declarat că România ar putea produce un vaccin anti-Covid la Institutul Național de Cercetare Cantacuzino.

Acesta a spus, după ce a efectuat rapelul, că a discutat cu executivul european despre disponibilitatea de a produce serul și că în acest sens se așteaptă un răspuns al Comisiei Eoropene.

“Noi vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino. Ne-am arătat disponibilitatea, am trimis o scrisoare oficialilor europeni, așteptăm să aflăm ce vaccin am putea produce”, a declarat Premierul.

Întrebat și dacă România a discutat cu Rusia sau China pentru a achiziţiona vaccinuri produse de aceste țări, în contextul în care Ungaria a luat două milioane de doze de vaccin Sputnik V, prim-ministrul a declarat că „nu se pune problema, aceasta fiind calea pe care mergem noi”.

În pofida numeroaselor critici cu privire la lansarea timpurie, vaccinul rusesc Sputnik V s-a dovedit a avea o eficiență de 91,6% împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19.

Administrarea vaccinurilor Moderna, în România, a început joi dimineață, din cele două tranșe sosite până în prezent în țară, anunțul fiind făcut de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Vaccinul AstraZeneca urmează să ajungă și în România. 1,3 milioane de doze sunt așteptate în țară până la sfârșitul lunii martie. Încă 180 de centre de vaccinare vor fi deschise. Dar, cel mai important: experții Ministerului Sănătății și ai Agenției Naționale a Medicamentului trebuie să stabilească cine va primi acest vaccin. Reamintim că serul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford diferă de cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna.

Vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, au la bază tehnologia ARN mesager. În schimb, vaccinul AstraZeneca se bazează pe un virus gripal inactivat și modificat genetic.

Cookies