România ar putea adera la Schengen în primăvara viitoare

de:
08 nov. 2010
0 Afișari
România ar putea adera la Schengen în primăvara viitoare

„Pot să vă spun că nu există nicio legătura legală între Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie şi aderarea la spaţiul Schengen. Desigur există anumite state care cred că este o anumită legătură între reformele juridice şi aderarea la Schengen. Ele consideră că această capacitate de a implementa reformele juridice este legată de adrerare, pentru că este vorba de încredere. Spaţiul Schengen înseamnă încredere, România va trebui să convingă statele membre că merită să fie acolo”, a explicat Barroso.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a precizat că decizia va fi luată în Consiliu, care este un organism politic, astfel încât „trebuie să ne asigurăm că facem tot ce ne stă în putinţă pentru a accelera Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie”.

Şeful statului sublinia săptămâna trecută că aderarea României la spaţiul Schengen, programată să aibă loc în martie 2011, depinde numai de criterii tehnice, care sunt respectate, până în prezent, de ţara noastră.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că a discutat cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, problema fondurilor comunitare, oficialul european asigurându-l că România va fi ajutată de experţi ai Comisiei pentru creşterea ratei de absorbţie a acestor fonduri.

„Un subiect aparte l-a constituit faptul că România are o foarte slabă absorbţie a fondurilor europene, ceea ce o pune sub riscul ca în viitor să aibă alocări mult mai mici. Din acest punct de vedere, domnul preşedinte Barroso ne-a asigurat că există maximă dorinţă a CE de a pune la dispoziţia Guvernului României experţi pentru a sprijini absorbţia fondurilor europene”, a spus Băsescu, după o întâlnire bilaterală cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Preşedintele CE a spus că se lucrează la o nouă iniţiativă privind investiţiile UE, urmând ca detaliile să fie stabilite în zilele următoare între cele două părţi. „Această iniţiativă implică un plan de acţiune care să grăbească alocarea fondurilor, implică o supraveghere politică mai puternică în România pe fondurile structurale şi mai multă asistenţă tehnică din partea CE pentru a creşte capacitatea de absorbţie. Îi voi scrie preşedintelui Băsescu în următoarele zile pentru a pregăti această iniţiativă mai în detaliu şi sunt foarte mulţumit de reacţia pe care şi-a exprimat-o faţă de mine, una foarte pozitivă”, a afirmat Barroso.

Summit-ul Dunării a reunit luni, la Bucureşti, 22 de delegaţii reprezentând şefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunării, Comisia Europeană, reprezentanţi ai celor şase landuri riverane din Germania şi Austria, primăria oraşului Ulm din Germania şi Polonia, în calitate de observator.

Cookies