România, admisă ca membru cu drepturi depline la CERN.500 de cercetători români vor putea lucra aici

de:
24 iun. 2015
0 Afișari
România, admisă ca membru cu drepturi depline la CERN.500 de cercetători români vor putea lucra aici

Totodată, firmele româneşti vor putea participa la licitaţiile pentru diversele proiecte de la CERN, informează gândul.info. În prezent, peste 100 de cercetători români participă la experimentele ştiinţifice desfăşurate în cadrul celor patru experimente de la acceleratorului de particule. Ca membru cu drepturi depline, România va plăti anual, de la bugetul de stat,10 milioane de franci elveţieni.

„Avantajul pentru România ca membru cu drepturi depline la CERN înseamnă garantarea unei stabilităţi în cercetarea pariculelor elementare. Mă refer la stabilitate cu avantajul cercetărilor din România, dar şi la avantajul că cei românii care sunt pregătiţi de universităţile româneşti şi care îşi vor dori să-şi continue activitatea în acest domeniu nu mai părăsesc ţara, ei pot să facă acest lucru şi de aici”, a spus Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică Nucleară de la Măgurele, în cadrul unei conferinţe de presă de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

În decembrie 2008 România a fost acceptată ca stat candidat la CERN, iar un an mai târziu a fost definitivat proiectul de acord dintre Romania şi CERN privind aderarea ca membru cu drepturi depline. Documentul, cu o valabilitate de 5 ani, a fost semnat in februarie 2010, la Geneva, şi ratificat ulterior prin Legea 203/2010.

De când a fost acceptată ca membru CERN România a atras 3 milioane de euro prin contractele obţinute de firmele româneşti.

După ce a fost admisă ca membru cu drepturi depline, România va ratifica Rezoluţia în Parlamentul României, lucru care se va întâmpla până la finalul anului 2015, după cum a declarat Ecaterina Andronescu, preşedintele comisiei de educaţie din Senat.

În prezent, România participă cu 100 de cercetători la experimentele organizate în cadrul LHC (The Large Hadron Collider) şi LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS etc., dar şi la reţeaua globală GRID.

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) – cu sediul la Geneva – a fost fondată în anul 1954 şi este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare. Principala activitate a instituţiei o reprezintă fizica fundamentală, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorităţi ştiintifice mondiale precum cercetarea aplicativă şi dezvoltarea tehnologică sau formarea viitorilor specialişti. La CERN sunt folosite cele mai complexe instrumente ştiintifice pentru a studia principalii constituenţi ai materiei.

Cookies