ARHIVA B365

România a solicitat ajutorul Uniunii Europene abia după 6 zile de la tragedia din clubul Colectiv

Guvernul a cautat ajutor la nivel bilateral, cu tari membre UE, fara sa apeleze la un mecanism special al UE pentru situatii de urgenta, potrivit HotNews.ro.

„Comisia Europeana a primit azi (ieri – n.red.) o cerere de ajutor de la Guvernul Roman, mai precis pentru gasirea de solutii la nivelul UE pentru acceptarea a circa 80 de raniti, care nu pot fi tratati in Romania”, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Comisia Europeana cauta acum solutii atat pentru gasirea de locuri in spitale straine, dar si solutii pentru a plati tratamentele pentru pacientii romani. Tratamente extrem de scumpe, care pentru statul roman au fost motiv sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia decizia trimiterii unor pacienti in strainatate, potrivit unor surse.

„Am cerut rapid membrilor Comitetului pentru Siguranta Sanatatii sa discute cererea autoritatilor romane cu autoritatile competente din tarile lor. Acum cautam impreuna cu colegii din departamentele relevante ale Comisiei Europene solutii pentru decontarea oricarui tratament furnizat in alt stat membru (pentru pacientii romani – n.red.)”, potrivit purtatorului de cuvant citat.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a justificat astfel intarzierea: „Noi am solicitat ajutor bilateral, prin ambasade, i-am intrebat cate paturi pentru mari arsi au”. La intrebarile repetate ale reporterului HotNews.ro despre Mecanismul European de Protectie Civila, Nicolae Banicioiu a insistat sa cautam raspunsurile la Raed Arafat.

La randul sau, Raed Arafat a explicat pentru HotNews.ro ca „Ne-am gandit in prima faza la declansarea mecanismului dar ar fi fost o declansare atipica. Ne-am consultat cu colegii nostri romani care lucreaza acolo, chiar la Bruxelles in interiorul acestui mecanism, si ei ne-au spus asta. De ce atipica, pentru ca paturile de mari arsi sunt disponibilizate greu de fiecare tara pentru ca sunt putine si la apeluri la comun pe mecanism, unde ceri tuturor si astepti sa vezi daca se ofera voluntari, e posibil sa nu reactioneze lumea. Asta s-a intamplat deja in cazul emigrantilor”.

Arafat continua si explica ce solutie a gasit guvernul, in loc sa apeleze la mecanismul european comun: „De aceea am spus sa apelam pe bilaterale unde vorbim direct cu colegii din tara respectiva si le spunem orice, ca platim tot, doar sa ne ajute. David Cameron a spus in Parlament ca va ajuta dupa ce au fost deja discutii cu ambasadorul de aici. Suntem acum in legatura cu Germania, Olanda, Franta si Belgia. Unele tari ne spun ca putem lua un numar n de bolnavi chiar acum, altii ne spun ca pot doar incepand de luni. Si asta pentru ca fiecare isi calculeaza cu atentie numarul de paturi de mari arsi”.

Cu alte cuvinte, Banicioiu si Arafat spun ca apelul la mecanismul european de ajutor ar fi fost mai putin util decat ajutorul bilateral primit de Romania de la diverse tari din UE sau chiar din afara UE.

In prezent, la sapte zile de la tragedia din Colectiv, foarte putini pacienti aflati in stare grava sau critica au fost mutati din Romania in spitale din Europa.

Uniunea Europeana a pus la punct un mecanism prin care atat statele membre, dar si terte state pot cere ajutor/asistenta in cazul unor dezastre, calamitati, situatii de urgenta. Sistemul se numeste EU Civil Protection Mechanism si fiecare tara il poate activa intr-o situatie de urgenta.

Odata ce o tara activeaza sistemul, EU Civil Protection Mechanism se activeaza si cauta solutii de ajutor aflate in cosul comun (de la materiale necesare, la echipe de experti, echipamente specializate, acces in spitale etc). Asistenta e furnizata de statele participante la acest mecanism, iar Comisia Europeana poate cofinanta transportul de materiale si experti, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Mai mult pe HotNews.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button