ESENTIAL

România a depus, oficial, toate fișierele PNRR. „La ora 15:30 am încărcat toate cele 240 de fișiere”, spune Cristian Ghinea [VIDEO]

Ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, Cristian Ghinea, a anunțat luni după amiază că Guvernul României a depus mult așteptatul Program Național de Redresare și Reziliență la Bruxelles, prin care România va accesa fonduri în valoare de 29,2 de miliarde de euro.

Saga PNRR se apropie de final. Cristian Ghinea, Ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, a anunțat luni după amiază pe pagina sa de Facebook că Executivul țării noastre a transmis Comisiei Europene propunerea oficială a Planului Național de Redresare și Reziliență. Astfel, toate cele 240 de fișiere, împărțite în 30 de capitole au fost trimise oficialilor de la Bruxelles pentru examinare. Miza este uriașă – România ar putea primi 29,2 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi.

„Am trimis PNRR la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. La ora 15:30 am terminat de uploadat toate cele 240 de fișiere care înseamnă acum PNRR-ul, împărțit pe aproape 30 de capitole”, a spus Cristian Ghinea, Ministrul Investițiilor și Proiectelor europene.

Ghinea a precizat și faptul că planul va fi prezentat publicului pe data de 2 iunie, după ce va fi transmis Comisiei Europene.

„În acest moment, România are oficial PNRR depus. Urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene, vom avea câteva luni în care vom primi scrisori de evaluare pe fiecare componentă. Va trebui să decidem cum ținem cont de aceste observații, astfel încât la toamnă să avem planul aprobat și să mergem mai departe”, a explicat Cristian Ghinea.

Prin PNRR, România ar putea primi până la finalul anului 1,3 mld euro

Bogdan Huțucă (PNL), președintele comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților a anunțat că țara noastră ar putea primi nu mai puțin de 1,3 miliarde de euro până la finalul anului, prin intermediul PNRR, conform G4media.

„În următoarele trei luni, Comisia Europeană va evalua PNRR-ul transmis de București, iar Consiliul UE va da aprobarea finală (în baza evaluării Comisiei). În urma acestei evaluări, Comisia Europeană va putea vira o prefinanțare de 1,3 miliarde euro, bani ce vor veni în țară înainte de finalul anului, bani ce vor putea sta la baza derulării unor ample proiecte de modernizare a României”, a transmis Bogdan Huțucă într-un comunicat de presă.

În total, suma maximă pe care ar putea să o atragă România este de 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,25 miliarde sub formă de granturi și 14,94 miliarde sub formă de împrumuturi.

„În anii următori, România va accesa pentru dezvoltare toate resursele alocate: atât granturile nerambursabile, cât și împrumuturile cu dobânzi subvenționate și cu condiții de returnare deosebit de avantajoase. Ne propunem să nu ratăm niciun euro din această șansă istorică de finanțare masivă a investițiilor în infrastructura țării.

Vom lăsa generațiilor viitoare o infrastructură mai bună (autostrăzi, căi ferate, metrou, spitale, școli, crește etc.) care va duce la îmbunătățirea calității vieții și creșterea competitivității firmelor românești, spitale mai moderne și un sistem de educație mai performant”, a mai spus Huțucă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button