Rocatil Piese de Schimb – de la angajat la antreprenor

de:
13 nov. 2017
34 Afișari
Rocatil Piese de Schimb – de la angajat la antreprenor

După ce a lucrat o perioadă lungă de timp ȋn Spania, la o firmă de profil s-a decis să revină ȋn Romȃnia, ȋntr-o ţară care promitea mult din punct de vedere al investiţiilor ȋn infrastructură.             A revenit ȋn ţară ȋn 2009, a adus cu sine experienţa de pe planul internaţional, a avut suportul și ȋncrederea celor de la BYG Spania, firmă ȋn cadrul căreia a activat și pentru care a devenit ulterior unicul dealer ȋn Romania,  ȋnca dinainte ca firma să existe.

O parte din firmele la care a lucrat anterior i-au devenit principali furnizori de piese, iar ȋncrederea acordată de aceștia a reprezentat mult pentru tȃnărul antreprenor.

 

În 2009 firma ȋncepe să fie activă pe piaţa din Romȃnia și paradoxul face, ca anii 2009-2011 să fie printre cei mai buni ani ai firmei din punct de vedere al vȃnzărilor ȋnregistrate, deși ȋn aceea perioadă Romȃnia, ca restul ţărilor din Europa, era ȋn plină criză economică.

Ca orice om de afaceri din Romȃnia s-a lovit și el de birocraţie, de clienţi rău platnici, de firme care au intrat ȋn insolvenţă și de o legislaţie nu tocmai prietenoasă cu ȋntreprinzătorii, cu toate acestea a continuat să creadă ȋn mediul economic din Romȃnia, a continuat să investească ȋn oameni și nu a făcut rabat de la calitatea produselor oferite. 

Un manager autodidact  

Toate lucrurile bune cer timp, iar vȃnzarea de piese pentru utilajele de construcţii  nu este o excepţie după cum ȋnsuși Alin ne povestește. A avut răbdare și și-a acordat timp să ȋnveţe ȋn permanenţă din “Materiale de specialitate, de pe net, de la cursuri tehnice de specialitate și management, citind diverse forumuri de discuţii specializate dar și inspirȃndu-mă ȋn propria formulă din experienţa altor firme internaţionale cu zeci de ani de experienţă” spune Alin.

A colaborat permanent cu  foști angajatori, care i-au acordat un vot de ȋncredere și o parte dintre ei și un credit comercial, iar astăzi are printre cei mai buni furnizori de piese Caterpillar , Komastu,  Volvo și nu numai. Odată cu trecerea timpului a realizat că piesele JCB ȋn Romȃnia se găsesc preponderent pe original, astfel că a ȋncercat și a și reușit să găsească furnizori care să ofere alternative la preţuri bune și de o calitate certă. 

Tot timpul a fost cel care i-a permis firmei să-și selecteze clienţii, să-și mărească portofoliul de clienti, personalul și stocurile. A introdus ȋn gama de produse filtre și uleiuri, iar filtrele John Deere comercializate de Rocatil sunt actualmente printre cele mai bune de pe piaţă. 

Și acum ȋncotro….

Sandu Alin are o pasiune pe care și-a cultivat-o și din care ȋși ȋncarcă bateriile. El este exemplul clar că cine vrea poate, a ȋnceput o afacere cu o idee, 3 oameni, un vot de ȋncredere tradus             printr-un credit comercial de la BYG, iar actualmente firma are 10 angajaţi și și-a extins gama de produse de la elemente de uzura la piese multimarcă, are ȋn stoc piese de sute de mii de euro și planuri măreţe. În viitorul apropiat dorește să mute activitatea ȋn Jilava ȋntr-o hală proprie, cu un spaţiu de depozitare mai mare, un loc care să fie mai accesibil clienţilor, iar mediul de dezvoltare al afacerii să fie unul mai „prietenos” cu posibilitatea de dezvoltare dorită.

Conduce o afacere unde calitatea oferită clienţilor săi este primordială așa că este lesne de ȋnţeles de ce motto-ul firmei este  “Rocatil Piese de Schimb – Calitate fără compromis”.

Sunt gata oricȃnd să-mi ajut clienţii și mi-am pregătit echipa să facă la fel! Aceasta este cea mai mare dovadă de respect pentru actuali și potentiali clienţi, iar cei care au ȋncercat produsele firmei noastre sunt cea mai bună carte de vizită.

Sandu Alin consideră că fiecare business este unic şi are o formulă unică de succes. Pentru a descoperi formula care funcţionează pentru business-ul tău, va trebui să încerci tot felul de acţiuni şi abordări, să vezi ce rezultate dau, să le modifici corespunzător și să le adaptezi permanent unei pieţe dinamice, ȋn continua dezvoltare și schimbare atȃt din punct de vedere legislativ cȃt și din punct de vedere al strategiilor.

Asta înseamnă că trebuie să fii foarte atent la rezultate, obiectiv în analiza lor şi dispus să accepţi când acţiunile tale nu produc rezultatele dorite,  pentru a face schimbări. Speranţa oarbă și copierea unor modele fără adaptarea acestora la realitatea romȃnească nu sunt utile în dezvoltarea unei afaceri.

 

Cookies