Robinson Crusoe nu vrea si nu poate sa moară! Va plac filmele cu supraviețuitori care se dovedesc a fi supraoameni? Vedeți “Arctic”, o producție rece si tare

22 ian. 2021
143 Afișari
Robinson Crusoe nu vrea si nu poate sa moară! Va plac filmele cu supraviețuitori care se dovedesc a fi supraoameni? Vedeți “Arctic”, o producție rece si tare

“The Revenant”, cu Leo DiCaprio și cu Tom Hardy, nu doar că s-a umplut de premii Oscar în anul 2015, ci a impus și o veritabilă modă, este tăticul și mămica filmelor cu supraviețuitori. De obicei, scenariul lor este subțire, un avion se prăbușeste în pustietate fix ca-n “Dezastre în aer”, iar supraviețuitorii, niște banali civili, reușesc până la urmă să învingă un mediu ostil și ne arată că au puteri ieșite din comun. “Arctic” (2018) cu Mads Mikkelsen în rol de salvator al salvatorilor, rol de “one man show”, reușește să depășească orice clișeu, prin simplitate și forță. Este bun de văzut când ninge și vă este dor de Robinson Crusoe.

Arctic” a ajuns în cinematografe la doar un an distanță după “Mountain Between Us” ( 2018), încă un film de gen cu avioane căzute pe tarimuri pustii. Numai că, spre deosebire de “Arctic”, în “Muntele dintre noi” e multă intrigă sentimentală. Prabusitii care supraviețuiesc accidentului luptă cu natura ostilă cât lupta, dar se și pupă la minus 20 de grade, și ce se mai pupă, de trebuie să trimiți copiii la culcare. E cu Kate Winslet și Idris Elba, un actor afro-american în plină ascensiune. Se găsește pe Netflix și e un fel de “Dezastre în aer” cu amor nebun la aterizarea forțată.

arctic cronica de film
Actorul Mads Mikkelsen si regizorul Joe Penna. Filmările din Islanda au durat 19 zile.

Arctic” a fost filmat in numai 19 zile, in Islanda

Arctic” este diferit de toate. De ce? Pentru că e aproape nevorbit, nu are decât puține, puține dialoguri. E minimalist. E foarte vizual. E făcut de un regizor brazilian aflat la primul lui lung metraj, Joe Penna, un tip la 33 de ani care mai este și muzician cu o mare carieră pe youtube, are 3 milioane de subscribers. Personajul principal este jucat de Mads Mikkelsen, cel mai cunoscut actor danez, cu o carieră solidă în cinematografia europeană, dar bine primit de Hollywood. Îl știți din “Another Round”, “The Hunt/ Vânatoarea”, dar și din blockbustere “Casino Royale”, “Rouge One- O poveste Star Wars” sau din seriale de mare succes, “Hannibal”. “Arctic” fost filmat în numai 19 zile în Islanda si e cu numai doi actori, starul Mikkelsen și o debutantă islandeză, Maria Thelma Smaradottir. El erou hiperactiv, ea muribundă.

Mickkelsen, un supererou, salvatorul salvatorilor

Îl găsim pe Mikkelsen lîngă un avion prăbușit, un Mickkelsen atât de activ încât zici că are ADHD. Sapă în pământul înghețat ca să scrie SOS. Prinde peste și îl pune în cutia de provizii, știe să eviscereze peștii, îi papă cruzi, doarme în epava avionului, de unde are sac de dormit habar n-am, așa e-n filme. Încearcă să repornească un aparat de radio stricat. Când, în sfârșit, un elicopter vine să-l salveze, vede cu ochii lui cum acesta se izbește de muntele înghețat. Adio salvare, trebuie să rămână în viață tot de unul singur.

Mikkelsen este perfect pentru rol, cu fața tăbăcită și absolut stoică”

Ba mai mult, trebuie să aibă grijă și de cea care venea să-l salveze, o femeie rănită grav în accident. Este de efect alternanța între close-up-urile chipului lui Mads Mikkelsen și planurile generale ale ținutului arctic. Un personaj indârjit care primește orice lovitură cu o privire directă. Nu plânge, nu disperă, pur și simplu luptă să trăiască. Disciplinat, în timp ce cară după el prin zăpadă o muribundă.

Mikkelsen este perfect pentru rol, cu față tăbăcită și absolut stoică, dar capabil să transmită toată frustrarea și neliniștea față de situația în care se află. Arctic este o experiență atât la nivel uman, cât și cinematografic. Mikkelsen dă forță imaginilor prin tăria să constanta. Filmat într-un cadru care emană ostilitate, Arctic este aseamenea unui labirint glacial cu un personaj principal prizonier al luptei cu el însuși și cu instinctul său de supraviețuire”, scrie Washington Post.

Trăim timpuri grele, se poartă supraviețuirea

Acest minimalist survival mouvie este de găsit pe HBO, iar dacă nu va place, revedeți “The Revenant”, că tare a mai suferit Leo acolo după ce l-a sfisiat ursul grizzly, dar el nu s-a lăsat și s-a dus mai mult mort înainte, numai și numai să se răzbune pe nenorocitul ăla de trădator, Tom Hardy. Sau vedeți un alt mare film despre supavietuire, “The Gray” cu Liam Neeson (2011), ăla cu mulți lupi foarte, foarte răi, ceva special. Trăim vremuri complicate, se poartă supraviețuirea, filme sunt, aveți de unde alege.

Cookies