Robert Negoiță, către o mamă înnebunită că a stat toată noaptea la coadă la o grădiniță de vară, unde-i bătaie ca la medicină, pe vremuri: Nu fiți răutăcioasă!

21 iun. 2023
7201 Afișari
Robert Negoiță, către o mamă înnebunită că a stat toată noaptea la coadă la o grădiniță de vară, unde-i bătaie ca la medicină, pe vremuri: Nu fiți răutăcioasă!
Robert Negoiță, către o mamă înnebunită că a stat toată noaptea la coadă la o grădiniță de vară, unde-i bătaie ca la medicină, pe vremuri: Nu fiți răutăcioasă! | Sursa foto: Screenshot A3-CNN

La grădinițele din Sectorul 3 care au program de vară – unde sunt în jur de 1500 de locuri, deci semnificativ mai puține decât copii – e coadă și acum, după ce sute de părinți și-au petrecut noaptea pe la porți, disperați să prindă loc.

Balamucul din curtea de la orice grădiniță de vară din S3

Aseară târziu, când oamenii erau deja la cozi, Robert Negoiță a încercat să-i liniștească pe părinți pe Facebook:

Mi-au semnalat mai mulți cetățeni că la unele dintre unitățile de învățământ care derulează programul grădinița de vară, finanțat de Primăria Sectorului 3, părinții stau de acum la cozi, pentru a se înscrie mâine dimineață (adică azi, prima zi de înscriere, nota red.). Câteva aspecte importante pe care vreau să le punctez:

  • Primăria Sectorului 3 asigură finanțarea acestui program pentru a veni în sprijinul părinților ce nu-și pot lua concediu atât cât durează vacanța de vară, așa cum am reușit să facem în fiecare an.
  • Metodologia de înscriere s-a stabilit și se derulează prin unitățile de învățământ și Inspectoratul Școlar. Da, ne-am fi dorit să fi fost online, așa cum făceam când ne ocupam noi de creșe, însă decizia și organizarea sunt la unitățile de învățământ.

Tot în încercarea de a liniști părinții, Robert Negoiță a mai spus că numărul de locuri – cele aproximativ 1500 – a fost stabilit în baza estimărilor făcute de grădinițe și de Inspectorat, după discuțiile cu părinții:

Evident că în funcție de cereri, avem în vedere posibilitatea de a crește numărul acestora, dacă se impune. Dar în acest moment, discutăm de aproape 1.500 de locuri pentru vară la antepreșcolar și preșcolar, deci există locuri la mai multe grădinițe și creșe. Eu înțeleg teama părinților, dar nu consider că au motive de îngrijorare, mai ales că în niciun an nu am avut probleme cu aceste programe de vară.

Negoiță către părinți: Nu-s copii la noi în sector câte locuri există la grădinițe

Doară că părinților nu li s-a părut că n-ar avea motive de îngrijorare, așa că au rămas la cozi. Evident, până dimineață, nervii li s-au mai tocit, răbdarea li s-a  cam dus, în îngrijorarea li s-a cam accentuat,

În mijlocul acestei stări de spirit de la coadă a aterizat și primarul Negoiță, acum într-o încercare de a-i liniști personal pe oameni.  Le-a spus că că „există capacitate”, dar că „e o problemă de personal”. Că nu-s copii în Sectorul 3 câte locuri exisiă în grădinițe, problema e că educatorii au și ei, ca toți oamenii, concedii peste vară. Deci, le-a mai spus Negoiță oamenilor, dacă renunță dascălii la propriile concedii, se (cam) rezolvă:

Nu pot să vă promit nimic. Noi încercăm să găsim soluții să nu refuzăm pe nimeni. Capacitate există. Creșe, grădinițe avem. Nu avem nicio șansă să le umplem. E o problemă de personal. Dacă dascălii își doresc să vină la muncă în perioada de concediu, asta e singura problemă… (…) Există bani, e prevăzut din buget. Există decât o singură chestiune, să îi convingem pe dascăli să vină la treabă. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost de acord sa renunțe la concediu să vină la treabă în perioada de vacanță. Noi am solicitat tuturor grădinițelor și creșelor din Sectorul 3 să aibă program de vară. Unii ne-au răspuns pozitiv, alții nu ne-au răspuns pozitiv. Solicitările sunt în creștere de la an la an. Dascălii au o preocupare, că la un moment dat nu vor mai avea concediu. Motivația financiară ține până la un moment, după care vor și dânșii concediu. Altă limitare nu există. Noi avem peste 500 de locuri libere, nu am refuzat pe nimeni. Înscrierea nu o face Primăria.

Dar Inspectoratul Sectorului 3, citat de Digi24, transmite că lucrurile n-au fost și nu sunt nicidecum  așa cum susțșine primarul S3, că nu ei fac centralizarea și nici nu sunt responsabili de unitățile de învățământ pe perioada verii. Că de aceste lucruri se ocupă fix primăriile de sector.

Desigur, tensiunea de la coada în mijlocul căreia s-a dus Negoiță ar fi putut fi tăiat cu cuțitul la un moment dat, căci părinții și bunicii n-aveau cum să se liniștească așa, doar la gândul cî poate renunță niște educatori la concedii. Și își manifestau temerile, oboseala și nemulțumirea. În devălmășia de cuvinte și nervi, Negoiță a putut fi auzit spunându-i unei mame”Nu fiți răutăcioasă și agresivă.” replica a fost primită, desigur, amestecat.

Varianta grădiniţelor private există, cel puțin în teorie, pentru că în practica bugetului unei familii cu, să zicem, doi copii de grădiniță, la cele mai ieftine locul costă 1.500 de lei, dar pot ajunge și la 5.000.

Iar programele de vară de la gradinițe sunt importante pentru părinți, pentru că ei nu-s în concedii până la toamnă, când se redeschid grădinițele să le zicem obișnuite. Și nu toți aui bunici prin preajmă căare să petreacă timpul cu copiii.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies