Robert Negoiță a mers în Parcul IOR, unde i-a dat întâlnire lui Nicușor Dan, să discute despre zona retrocedată: „L-ați văzut cumva pe primarul general sau e la frizer?”

31 aug. 2023
9726 Afișari
Robert Negoiță a mers în Parcul IOR, unde i-a dat întâlnire lui Nicușor Dan, să discute despre zona retrocedată: „L-ați văzut cumva pe primarul general sau e la frizer?”
Robert Negoiță a mers în Parcul IOR, unde i-a dat întâlnire lui Nicușor Dan, să discute despre zona retrocedată: „L-ați văzut cumva pe primarul general sau e la frizer?”. Sursa foto: Facebook/ Robert Negoiță/ Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, s-a prezentat la întâlnirea la care ar fi trebuit să participe și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, stabilită în Parcul IOR. Însă, Negoiță a văzut că Nicușor Dan nu s-a prezentat și a început să-i întrebe pe bucureșteni dacă l-au văzut prin zonă.

Negoiță, supărat că Nicușor Dan nu a venit la întâlnire

După ce marți seară a avut loc un alt incendiu în zona retrocedată a Parcului IOR, Robert Negoiță a mers la fața locului, miercuri dimineață, și i-a cerut ajutorul primarului general al Capitalei, Nicușor Dan.

Văzând că nu primește niciun răspuns din partea lui Nicușor, Robert Negoiță i-a trimis o scrisoare deschisă prin care îl invita pe primarul general la o discuție în Parcul IOR, joi, 31 august 2023, ora 17:00.

Scrisoarea sună așa:

Scrisoare deschisă către Nicușor Dan
Scrisoare deschisă către Nicușor Dan. Sursa foto: Facebook/ Robert Negoiță

Cu speranța că Nicușor Dan se va prezenta la întâlnire, Robert Negoiță a mers în Parcul IOR, l-a așteptat, a văzut că nu apare, așa că a început să îi întrebe pe bucureșteni dacă nu cumva știu unde este:

E primarul general aici și nu-l văd? L-ați văzut cumva? E la frizer? Îmi pare rău că nu-l văd aici pe primarul general, era foarte important să fie aici. Public l-am anunțat să vină aici, ăsta e interesul pe care îl are pentru București!”

Cu o seară în urmă, primarul Sectorului 3 i-a îndemnat și pe cetățeni să participe la această întâlnire.

Ce a spus Nicușor Dan despre Parcul IOR

Potrivit Agerpres, primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat miercuri, 30 august, că autoritatea locală și firma de avocatură contractată aproape au ajuns la o concluzie, în urma analizei juridice privind retrocedarea celor 11 hectare din Parcul IOR.

Mai mulți bucureșteni au luat cuvântul ieri, în ședința organizată de Consiliul General al Municipiului București și i-au cerut lui Nicușor Dan să ia măsuri cu privire la majorarea amenzilor pentru defrișări.

Proiectul, deși ar fi trebuit să fie discutat în ședința CGMB de pe data de 28 iulie 2023, a fost scos de pe lista ordinei de zi.

Mai mult decât atât, cetățenii care au luat cuvântul în ședință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la incendiile care au tot izbucnit în Parcul IOR.

Unul dintre vorbitori a spus că amenda actuală pentru tăierea ilegală a copacilor este de 50 de lei, sau 25, dacă este plătită în maxim 15 zile.

În ce priveşte situaţia specială a Parcului IOR, acolo sunt două lucruri. Este pe de o parte chestiunea proprietăţii şi dacă dobândirea acelei proprietăţi s-a făcut în mod legal. Şi a doua chestiune – dacă există posibilitatea de a sancţiona mai drastic decât s-a făcut de către poliţiile locale tot ce s-a întâmplat în parcul IOR în ultimele luni. Pe ambele subiecte suntem foarte aproape, adică materialele pe care le-am primit de la avocaţi totalizează sute de pagini… Suntem foarte aproape de a avea o concluzie”, a spus edilul general.

Ce părere are primarul general despre expropierea zonei retrocedate

Primarul General al Capitalei a mai menționat faptul că este de acord cu expropierea, doar în cazul în care nu există căi juridice pentru a recupera terenul respectiv.

Însă, el a atras atenția legat de valoarea acestei expropieri, care s-ar putea ridica la suma de 66 de milioane de euro:

Din păcate, legea 255, a exproprierii, trimite la grila notarială, iar grila notarială pentru un spaţiu verde dă o valoare de 60% din valoarea unui teren construibil şi nu cum aş considera eu corect – 10% sau, în orice caz, proporţional cu coeficientul de utilizare a terenului, aşa cum cum ar fi logic să fie. Adică, preţul terenului să fie proporţional cu ce poţi să construieşti pe el. La un calcul sumar, dacă este să expropriem 11 hectare şi înmulţim 11 hectare cu 60% din 1.000 de euro metrul pătrat, ajungem la o sumă de 66 de milioane de euro. Ceea ce e o sumă considerabilă. Haideţi să aşteptăm încă puţin, să vedem rezultatul analizei juridice.”

Legat de proiectul care prevede majorarea amenzilor pentru defrișări ilegale, primarul general a declarat că există „discuții între grupurile politice” asupra acestei propuneri. Nicușor Dan speră ca proiectul să fie introdus pe ordinea de zi a ședinței CGMB din luna septembrie.

Te-ar putea interesa și:

Cookies