Cristian Rizea, la mâna colegilor. Când vor vota deputaţii cererea de reţinere şi arestare UPDATE

de:
03 mart. 2016
0 Afișari
Cristian Rizea, la mâna colegilor. Când vor vota deputaţii cererea de reţinere şi arestare UPDATE

UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaților are termen până luni la prânz să facă raport la solicitarea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Cristian Rizea.

„Am discutat în ședința Biroului permanent cererea ministrului Justiției referitoare la solicitarea procurorului general adjunct legată de deputatul Cristian Rizea privind cererea de reținere și arestare a sa. Solicitarea de reținere și arestare se fundamentează pe trei infracțiuni: trafic de influență, spălare de bani în formă continuată, influențarea declarațiilor. Biroul permanent a hotărât ca de astăzi, imediat, să fie sesizată Comisia juridică, aceasta are termen de trei zile lucrătoare, adică până luni la prânz, atunci trebuie să prezinte raportorul, iar în Biroul permanent de luni, în funcție de raport, se va stabili calendarul activității viitoare”, a declarat secretarul Camerei Deputaților, Niculae Mircovici, la finalul ședinței Biroului permanent. El a precizat că cererea care îl privește pe Rizea a ajuns la Parlament împreună cu dosarul, care are 8 volume. Cele 8 volume totalizează 2.474 de pagini.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și a arestării preventive a lui Cristian Rizea pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul-șef (…) a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului Rizea Cristian”, se arată într-un comunicat al DNA, potrivit Agerpres.

Totodată, în același dosar, DNA a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a lui Lucian Colțea, cetățean american, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).

„La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro – în total 300.000 euro – pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.

În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, susțin procurorii într-un comunicat de presă.

Deputatul PSD, Cristian Rizea, a venit escortat, miercuri dimineață, de către procurori la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un dosar în care are calitatea de suspect. Concret, Rizea este acuzat de trafic de influență întrucât, potrivit anchetatorilor, ar fi primit 300.000 de euro pentru a-și folosi influența atât pe lângă persoane importante din cadrul conducerii RA-APPS, cât și la Primăria Chiajna.

 

Cookies