Salutare și bine ai venit la Mănânc pentru tine. Am ales un titlu mai eclectic pentru acest articol, căci aș vrea să-ți vorbesc despre două ritualuri.
Primul ritual ar putea lua naștere chiar astăzi, imediat după Crăciun, iar al doilea ritual datează de când hăul și pârăul și vine de prin părțile mele natale.
Încep cu cel de-al doilea ritual, pe care l-am botezat de la sine-mi putere „Coborâtul drojdierilor în boxă” și care se întâmplă (sau cel puțin se întâmpla, pre vremuri) la mine acasă, la Piatra Neamț, de două ori pe an: după Crăciun și după Revelion.
Ei bine, ritualul ăsta e simplu: după fiștecare sărbătoare din asta mai grea la stomac, drojdierii blocului, începând de la etajul 1 și până la etajul 4, coboară în boxă și se dreg acolo timp de 3 zile și 3 nopți cu moare rece de varză folosind 1 singur borcan de 800 de grame. Boxa în care se retrag drojdierii devine pentru 3 zile un Frăsinei ad hoc, căci picior de femeie n-are voie să calce pe-acolo.
Cât despre primul ritual, pe care-l voi transforma în datină, începând de acum, vorbesc în cele ce urmează. Ritualul se numește „Ruka Izakaya oricând, la orice oră” cu atât mai mult după o perioadă de umplut mațe, la propriu și la figurat, cu tot felul de porcării. Și dacă ești nou prin zonă, află că citești Mănânc pentru tine, locul unde scriu cum în vine la gură, după ce mănânc pentru tine prin diferite locuri din București și nu numai.
Mulțumesc de întrebare. Foarte bună, de altfel. Izakaya, în cultura japoneză, este un loc plin de viață, asemănător cu un pub, unde oamenii se adună pentru a savura băuturi și gustări delicioase. Imaginează-ți un spațiu intim și primitiv, cu lumini calde și atmosferă relaxată, unde prietenii și colegii se întâlnesc după ce bagă ca migu.
Izakaya e un local cu diferite tapas, de la fructe de mare la tofu și yakitori (frigărui de pui), toate acompaniate de sake sau bere. În principal, Izakaya nu este doar despre mâncare și băutură, ci despre comunitate și experiențe, locul unde îți sufleci mânecile, dai noroc cu cei din jur și te doare la bașcheți pentru o noapte. Scurt pe doi: o bodegă cu șpriț și mâncare la prețuri accesibile.
Dacă la japonezi, la prima vedere, Izakaya e mai pe sărăcie, bucureștenii au luat numele de Izakaya și au făcut din el un loc mai…mai spălat, ca să fiu gentil sau, dacă vrei, adaptat zonei Floreasca. E amplasat la parterul complexului Agora, ușă-n ușă cu Raionul de Pește. Chestia asta te duce direct cu gândul la un loc scump, cu prețuri exorbitante, dar știi ce? Nu e deloc așa.
Localul e frumos amenajat, cu jocuri de lumini, culmea, nederanjante, cu o mică terasă (nefuncțională în ziua de 27 decembrie 2023), bucătărie deschisă, la vedere, muzică în surdină și mare, mare atenție: ospătari amabili, foarte atenți chiar dacă e 27 decembrie și probabil vor și ei acasă. Pe tot parcursul experienței mele (cu soția și copilul la pachet), au fost foarte atenți, ba chiar au oferit jocuri din partea casei. Știi, pentru mine, gesturile astea mici contează foarte mult. Am apreciat. Ruka Izakaya e un loc în care te poți auzi om cu om iar prețurile nu sunt bau-bau. Și suntem, atenție, în Floreasca.
Am mâncat pentru tine de la Ruka Izakaya trei feluri. Două dintre ele le-am împărțit, deci vorbim aici de un cost de două persoane, mai mult sau mai puțin. Meniul este destuld e stufos și plin de bunătăți, încât a fost extrem de greu de ales și foarte ușor de mâncat.
Mai întâi, hai să vorbim prețuri. Asta vine cam 25 de euro de persoană pentru o selecție absolut senzațională de 14 bucăți de sushi, diferite sortimente. În condițiile în care am văzut seturi la supermarket mai scumpe de atât, cred că putem spune, din nou, că avem cu adevărat Izakaya în București. Nu știu din ce trăiesc oamenii ăștia, și nu credeam s-o spun, dar e cam accesibilă treaba. Iar acum, să trecem la ceea ce nu putem descrie în cuvinte, anume ce incluse acest set. Păi are cam așa: maki rolls (hamachi, unagi, vulcano, tempura), nigiri (somon, ton bluefin, hamachi) și sashimi (somon, ton bluefin, hamachi), orez icre de somon. Sos de soia, wasabi și ghimbir murat e de la sine înțeles.
Cunoscătorii știu că e o luptă aprigă între anumite restaurante de sushi din București. Care are cel mai bun ramen, care are cel mai bun sushi. Nu mă declar un fin cunoscător într-ale sushi-ului, dar recunosc calitate, iar Ruka e calitate pură cap coadă. A fost bătaie pur și simplu pe acest platou. Îndrăznesc să numesc și un preferat personal: nigiri ton bluefin, de o finețe incredibilă. Nimic nu mă face mai fericit decât să strig în gura mare când dau de astfel de locuri mișto, autentice dacă vrei, pe lângă care trecem fără să știm ce nestemate se ascund. Wow! Trei de DA de la mine și încă vreo 10 de DA de la doamna mea vegetariană. A-fucking-mazing!
Pentru desert, am optat pentru Ikebana Garden, un dulce din cremă de brânză cu fistic, blat de casa granulat, fructe de pădure, bomboane cu trufe. Cei de la Ruka au transformat arta aranjării florilor într-un desert în care sapi, la propriu, cu lingurița într-o cremă dacă-i pot spune așa, care-mi aduce aminte de ceea ce italienii numesc crema inglese. Blatul de casă mărunțit e „pământul” de deasupra, așa că sapi, sapi, sapi până se termină. Frumos decorat cu flori comestibile și deloc dulce, desertul Ikebana Garden e de împărțit la doi. Nu cred că-l poți duce singur. N-am reușit să identific ceva wow la el neaparat, dar pentru aspect și gust merită doi de DA.
Între timp, un ospătar strigă către un coleg:
– Vreau acasă!
Și eu, îi răspund în gând.
Total Ruka Izakaya: 364 lei
O să mai mănânc pentru tine de la Ruka? Oho!
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.