Riscurile medicale și economice ale zgomotului citadin. Care este prețul adevărat al gălăgiei din orașe?

23 iul. 2021
111 Afișari
Riscurile medicale și economice ale zgomotului citadin.  Care este prețul adevărat al gălăgiei din orașe?
Sursa foto: Unsplash

Poluarea fonică face an de an un număr surprinzător de victime. Deși poate părea banală la prima vedere, poluarea fonică din jur poate duce la apariția unor afecțiuni grave, precum bolile de inimă sau diabetul.

Poate părea greu de crezut, însă zgomotul orașelor – cel produs în trafic, cel de pe șantiere, cel din centrele mari ale metropolelor – are un impact mult mai puternic decât ne așteptăm. Zgomotele puternice din jur afectează în mod serios sănătatea mentală și fizică a persoanelor.

Un studiu realizat de două autorități franceze din domeniul ecologiei a condus la următoarea concluzie – poluarea fonică afectează în mod direct nu mai puțin de 35 de milioane de cetățeni din Franța, dar este și un factor de stres care ne modelează în viața de zi cu zi, potrivit Antena 3.

Zgomotul costă timp, bani și sănătate

De asemenea, studiul a scos la iveală faptul că nouă milioane de francezi sunt expuși la zgomote care depășesc cu mult limitele fonice impuse de legea din Hexagon. Aproximativ 430.000 de francezi urmează medicație pentru anxietate, iar aproximativ 2.600 de oameni au murit după ce au avut probleme cardiovasculare cauzate de poluarea fonică.

Persoanele care locuiesc în zone unde zgomotul este ridicat pe parcursul unei mari porțiuni din zi, precum zonele cu circulație intensă sau locurile unde se desfășoară șantiere de construcție au tendința să se interneze mai des în spital, să își ia mai multe concedii din cauza stresului și să dea dovadă de un grad mai scăzut de productivitate la locul de muncă, a mai scos la iveală studiul. Cei expuși la zgomote puternice o mare parte din zi sunt mai predispuși la probleme de somn, boli de inimă, obezitate și diabet.

De asemenea, gălăgia se reflectă și în buzunar – industria imobiliară este influențată în mod direct de gradul de poluare fonică, acesta dictând valoarea apartamentelor și a caselor.

Cercetătorii francezi au explicat însă că sunt necesare mai multe studii pe această temă, deoarece autoritățile au nevoie de studii mult mai detaliate și mai extinse pentru a putea acționa din punct de vedere legal.

Cât cheltuie autoritățile franceze pe poluarea fonică în fiecare an

Mare parte – 68,4% din poluarea fonică este cauzată de transport – fie acesta cu mijloace de transport în comun sau cu mașinile personale. Din acest procent, traficul rutier este cel mai „zgomotos”, fiind urmat de cel aerian și mai apoi de cel feroviar. Alte surse de poluare fonică sunt reprezentate de șantiere, școli, spitale, zonele aglomerate din oraș sau chiar și vecinii zgomotoși. Pentru a combate poluarea fonică pe cât posibil, autoritățile din Hexagon cheltuie anual nu mai puțin de 106,4 miliarde de euro.

„Poluarea fonică nu este doar stresantă, ci o problemă reală de sănătate publică”, a declarat deputata şi preşedinta Consiliului Naţional pentru Combaterea Poluării Fonice din Franța, Laurianne Rossi.

Din păcate, în cazul poluării fonice nu se iau măsuri de amploare precum în cazul poluării aerului, deoarece acest domeniu este mult prea puțin cercetat, deși este certă influența sa negativă asupra sănătății.

Cookies