Risc seismic București. Vreo 200 de clădiri vulnerabile vor fi expertizate. Mii de imobile sunt în pericol de prăbușire

11 nov. 2021
307 Afișari
Risc seismic București. Vreo 200 de clădiri vulnerabile vor fi expertizate. Mii de imobile sunt în pericol de prăbușire
Risc seismic București. Vreo 200 de clădiri vulnerabile din Capitală vor fi expertizate. Peste 160 dintre acestea sunt monumente istorice

Noi intervenții privind clădirile cu risc seismic din București. Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a anunțat că va expertiza, în cadrul unui acord, vreo 200 de clădiri vulnerabile din Capitală. Mai mult, 160 dintre acestea sunt considerate monumente istorice.

Directorul adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Edmond Niculuşcă, a transmis miercuri că a fost semnat acordul-cadru pentru expertizarea a 200 de imobile vulnerabile din Capitală, pentru a stabili exact care mai este situația lor în momentul de față. Bucureștiul este recunoscut drept un oraș cu probleme în acest sens, și sute de clădiri riscă să fie distruse în cazul unui seism mai puternic. Dintre acestea sunt 160 monumente istorice.

Sute de clădiri cu risc seismic din București vor fi expertizate

În vară, prin august, au fost terminate licitaţiile publice pentru atribuirea contractelor în vederea proiectării lucrărilor de consolidare şi asistenţă tehnică la o serie de imobile aflate în zone construite protejate din București, cum ar fi str. Dianei 2, str. Sfinţilor 13, str. Franceză 32, Calea Moşilor 82, str. Mihai Vodă 13.

„O zi importantă la Administraţia pentru Consolidări: după nouă luni de lucru şi licitaţii, am semnat Acordul-cadru pentru expertizarea a 500.000 mp de imobile vulnerabile din Bucureşti. E cel mai mare efort făcut de Primăria Capitalei, din ultimii 20 de ani, pentru expertizarea tehnică a fondului construit. Acordul-cadru cuprinde 160 de imobile (350.000 mp) monumente istorice şi 40 de imobile (150.000 mp) nemonumente”, a scris Edmond Niculuşcă, pe Facebook.

Lista completă a clădirilor cu risc din București

Vezi aici LISTA COMPLETĂ a clădirilor încadrate cu Risc Seismic din București

Este cunoscut faptul că țara noastră are un potenţial seismic extrem de ridicat, Din cauza zonei Vrancea unde se poate petrece în orice moment un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cum a fost din luna martie a anului 1977. Recent, s-a stabilit că orașul București este capitală europeană  cu cel mai mare risc seismic de pe tot continentul. Riscul este unul major în Capitală, mai ales că renovările au fost puține, multe imobile sunt deja șubrezite de ultimul sesim și de vechimea lor.

Un calcul recent arată că doar în București sunt peste 2200 de imobile vulnerabile la cutremur, adică zeci de mii de apartamente și spații comune din toate sectoarele.

Sute de clădiri cu risc mare de cutremur în Capitală

Conform listei actualizate, publicată încă din luna mai, vreo 350 de clădiri din București sunt încadrate în clasa I de risc seismic, adică construcții cu risc ridicat de prăbușire la cutremur, cu una în plus față de anul trecut, potrivit informațiilor AMCCRS.

De asemenea, alte 363 de imobile (+3 față de raportul anterior) au fost încadrate în clasa a II-a de risc seismic, adică aceleconstrucții care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă. De asemenea, există clădiri care sunt și în clasa a III-a, acele clădiri care sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranță structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante mai sunt încadrate alte 112 clădiri (+1).

Alte 1.558 de imobile (-1 clădire) se află pe lista celor expertizate tehnic plasate în categorii de urgențe. În același timp, mai sunt alte 145 de imobile expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic neîncadrate în categorii de urgență sau în clase de risc seismic corespunzătoare.

Cookies