Risc major ca bucureștenii să rămână fără apă caldă și gaze. Tensiunile dintre ELCEN și Termoenergetica lovesc în oamenii de rând

23 iul. 2021
166 afișări
Risc major ca bucureștenii să rămână fără apă caldă și gaze. Tensiunile dintre ELCEN și Termoenergetica lovesc în oamenii de rând
Sursa foto: Wikipedia

Situația apei calde și a căldurii din București pare să atârne de un fir de ață. Scandalul dintre ELCEN și Termoenergetica pare departe de a se încheia, mai ales că ambele companii au situații financiare extrem de precare, având datorii de sute de milioane de lei. În ciuda acestui fapt, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și gaze, deoarece situația a fost redresată de când acesta a devenit edil.

Deși este vară, bucureștenii asistă cu înfrigurare la neînțelegerile dintre Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul public de încălzire al Bucureștiului, și Termoenergetica, cel mai mare furnizor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat din Capitală. Potrivit News.ro, ELCEN se plânge de datoriile uriașe pe care le are Termoenergetica, datorii care au făcut ca ELCEN să acumuleze la rândul său datorii la ROMGAZ, furnizorul de gaze naturale.

Riscul de a rămâne fără apă caldă și gaze plutește în aer din luna mai

ROMGAZ a avertizat încă din luna mai a acestui an că va sista livrarea de apă caldă și gaze dacă ELCEN nu își va plăti datoriile. La rândul său, ELCEN a transmis Termoenergetica o notificare prin care avertizează că neplata restanțelor va putea duce la repetarea situației dintre ELCEN și RADET, ceea ce ar duce la compromiterea totală a sistemului de termoficare din București.

ELCEN, companie aflată în acest moment în reorganizare judiciară, a solicitat Termoenergetica plata datoriilor, care în luna iulie însumau circa 379 milioane de lei. De asemenea, ELCEN cere și sesizarea Ministerului Dezvoltării în vederea alocării bugetului local al Bucureștiului cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru plata obligațiilor către Termoenergetica, în cuantum total de 504 milioane de lei, sumă ce reprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației între lunile ianuarie și mai ale acestui an.

Pentru ca bucureștenii să aibă în continuare apă caldă și gaze trebuie să se rezolve acest șir de datorii

ELCEN se plânge de datoria mare pe care a acumulat-o către furnizorul de gaze naturale, dar şi către furnizorii de servicii auxiliare. La jumătatea lunii mai restanțele totale ale ELCEN se ridicau la 181,6 milioane de lei.

Un alt aspect presant îl reprezintă şi o adresă primită de la ROMGAZ la jumătatea lunii mai, care informa că va sista livrarea de gaze naturale către companie, în cazul în care datoriile nu vor fi plătite în continuare.

De asemenea, reprezentanții ELCEN au precizat că vor apela la toatw mijloacele legale pe care le au la dispoziție pentru a putea recupera datoriile de la Termoenergetica.

Nicușor Dan dă asigurări că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și gaze

Pe data de 21 mai, Nicușor Dan declara că Primăria Capitalei a adunat datorii de 400 de milioane de lei către Termoenergetica. Aceste restanțe reprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației, însă edilul susținea la acea vreme că întârzierea va fi recuperată, deoarece pe parcursul verii se consumă mai puțină energie termică.

„E vorba de subvenţie, după cum ştiţi, situaţia financiară a Primăriei nu a fost cea mai fericită, însă vreau să vă anunţ că ne însănătoşim în ritm rapid şi-n special vreau să-i anunţ pe oamenii cu care avem relaţii contractuale că ne ţinem de cuvânt, plătim şi că începem să devenim foarte serioşi în relaţia cu ei.

Da, pe partea financiară am acumulat datorii care sunt în jur de 400 de milioane, datorii din partea Primăriei către Termoenegetica şi de la Termoenergetica către ELCEN, numai că aceste datorii vor fi recuperate pentru că a trecut perioada de iarnă, în care subvenţia era foarte mare, iar noi dacă vom plăti, vom continua să plătim subvenţia la acelaşi nivel lunar, între 60 şi 80 de milioane de lei, cum am făcut-o până acum (pentru că acum subvenţia lunară e mult mai mică), o să recuperăm.”, a declarat la acea vreme Nicușor Dan.

 

Cookies