Reabilitarea termică a sute de blocuri din Capitală s-ar putea opri: Primăria e datoare vândută

de:
26 feb. 2013
0 Afișari
Reabilitarea termică a sute de blocuri din Capitală s-ar putea opri: Primăria e datoare vândută

Consiliul Local Sector 6 a aprobat, recent, contractarea unui împrumut de maxim 88.717.557 lei (aprox. 20 milioane euro) pentru a acoperi arieratele înregistrate în contabilitatea primăriei. Datoriile sunt, în cea mai mare parte, către  firme de construcţii care execută lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, dar şi la furnizorii de bunuri şi servicii către mai multe şcoli şi grădiniţe, după cum reiese din răspunsul dat de administraţia locală la solicitarea B365.RO

Una din cele mai mari restanţe, de circa 33, 5 milioane de lei, este la SC. Erbaşu SA, firmă abonată la lucrările de construcţii şi amenajări din Sectorul 6 încă de pe vremea fostului primar PDL, Cristian Poteraş. Pe listă sunt însă şi mai multe asociaţii de proprietari din cartierele Drumul Taberei şi Ghencea care au sume neplătite la timp cuprinse între 50.000 şi 360.000 de lei. Datoriile provin de la firmele situate la parterul blocurilor de locuinţe care ar fi trebuit să plătească la asociaţii cota indiviză pentru reabilitarea termică pentru ca, ulterior, asociaţiile să achite mai departe la primărie, iar administraţia locală la constructori. O situaţie similară a fost semnalată, recent, şi de primarul Sectorului 2 – Neculai Onţanu – care a precizat pentru B365.RObanii urmează  să fie recuperaţi prin instanţa de judecată de la persoanele juridice care deţin spaţii comerciale la parterul blocurilor, prin asociaţiile de proprietari care au datorii către administraţia publică locală pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică. 

Situaţia completă a arieratelor înregistrate în contabilitatea Primăriei Sectorului6 poate fi consultată aici. 

Recent, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis ca din cauza arieratelor taxele şi impozirele locale să fie majorate cu 16%. Detalii aici. 

Împrumut de 20 mil. euro pentru plata arieratelor

Din cauza acestor arierate, continuarea programelor de investiţii, inclusiv a celui de reabilitare termică a blocurilor, sunt puse sub semnul întrebării în acest moment. 

„Prin contractarea unui împrumut intern în valoare de până la 88.717.557 lei, în vederea diminuării cu 85% a volumului arieratelor înregistrate până la data de 31 ianuarie 2013, se urmăreşte cu prioritate menţinerea stabilităţii financiare, în condiţiile continuării strategiei de implementare a obiectivelor de investiţii de interes public local”, se menţionează în expunerea de motive care a stat la baza hotărârii de Consiliu Local Sector 6 privind contractarea creditului. 

Astfel, din creditul de 88.717.557 lei ar urma să fie plătite restanţele financiare înregistrate la diverşi furnizori ai administraţiei locale, printre care şi firmele de anvelopare termică. 

„Împrumutul urmează a fi contractat de la Ministerul Finanţelor Publice din vărsăminte din privatizare în cel mai scurt timp. Obiectivele de investiţii ce urmează a fi finanţate privesc reabilitarea termică a blocurilor”, au precizat pentru B365.RO reprezentanţii administraţiei locale. Procedura poate dura destul de mult în aceste situaţii astfel că şantierele unde se execută lucrări de anvelopare ar putea rămâne goale pentru o vreme. 

Potrivit datelor centralizate de Primăria Sectorului 6, pe lista blocurilor aflate în curs de reabilitare termică se numără 97 de imobile. La unele din aceste blocuri, lucrările au început în 2012 şi ar urma să fie finalizate în 2013. Lista se găseşte aici. 

La acestea, se adaugă un lot de alte 300 de blocuri de locuinţe care urmează să intre în execuţie, conform informaţiilor deţinute de Primăria Sectorului 6. Lista este disponibilă aici. 

Conform datelor centralizate de primărie, în evidenţele instituţiei se află mult mai multe blocuri care ar dori să intre în programul de reabilitare termică. Lista dosarelor depuse este aici. 

Reabilitarea termică va costa locatarii între 10-30%, în funcţie de venituri

O ordonanţă de urgenţă, de la sfârşitul anului trecut, impune ca reabilitarea termică a blocurilor din fonduri europene să nu mai fie gratuită 100%, ci să fie plătită parţial şi de locatari cu procente între 10-30%, în funcţie de venituri, din acest motiv unii bucureşteni considerându-se discriminaţi în comparaţie cu cei a căror locuinţe au fost anvelopate gratuit, după cum B365.RO a scris anterior. Vezi aici cine sunt primii locatari care vor plăti pentru anvelopare. Banii vor fi suportaţi iniţial de primărie, dar vor fi recuperaţi ulterior de la locatari în termen de zece ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani. Detalii găsiţi aici. 

Problemele privind reabilitarea termică, atât gratuit din fonduri de la primărie, cât şi contracost cu fonduri UE au fost ridicate inclusiv de primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, care susţine că a trimis mai multe memorii atât în atenţia premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Gabriel Oprea, cât şi a ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Liviu Dragnea, de la care aşteaptă să fie făcute demersurile necesare pentru schimbarea legislaţiei actuale. 

Cookies