ȘTIRI

Rigoletto @ Anul Verdi-Wagner

Opera Rigoletto se concentrează în jurul unui personaj care stă sub semnul măştii, al atrocităţii şi al tragediei, este de părere unul dintre dirijorii ONB, Tiberiu Soare:  „Bufonul ducelui de Mantua, Rigoletto, îşi ajută stăpânul afemeiat să îşi umilească supuşii prin seducerea soţiilor lor. Bufonul care râde de nenorocirile celor din jur devine, în cele din urmă, victima uneltirilor lipsite de scrupule. În finalul operei, ducele cântă celebra arie La donna è mobile, plină de cinism  şi care marchează o poantă sinistră”.

Absolvent al Universităţii George Enescu din Iaşi, tenorul Cristian Bălăşescu a urmat, de asemenea, cursuri de măiestrie artistică în ţară şi în străinătate şi a colaborat de-a lungul carierei cu Opera Naţională Română din Iaşi, Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi, Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski – Constanţa, Filarmonica de Stat Arad etc. A interpretat roluri precum Germont din La Traviata, Riccardo din Un ballo in maschera, Ducele de Mantua din Rigoletto, opere de Giuseppe Verdi; Nemorino din L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti şi Turiddu din Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni etc. În prezent, solistul face parte din echipa Operei Naţionale Române Timişoara.  

Alături de marile teatre lirice din lume, Opera Naţională Bucureşti (ONB) celebrează cea mai importantă aniversare muzicală a acestui an:  împlinirea a 200 de ani de la naşterea compozitorilor Richard Wagner şi Giuseppe Verdi (1813), doi dintre cei mai mari autori de operă din toate timpurile. Iubitorii teatrului liric bucureştean se vor putea bucura, în acest an, de câteva dintre operele celebrilor compozitori, printre care: Aida, La Traviata, Bal mascat, Nabucco, Rigoletto, Macbeth (G. Verdi)Olandezul Zburător, Lohengrin (R. Wagner).

 

  

Rigoletto de Giuseppe Verdi

Vineri, 1 februarie, ora 19.00, Sala Mare

libretul: Francesco Maria Piave

după drama “Regele se amuză” de Victor Hugo

 

Dirijor: Iurie Florea

Regia: Jean Rânzescu

Scenografia: Ion Clapan

Coregrafia: Vasile Marcu

Maestru de cor: Stelian Olariu

 

Distribuţia:

Ducele de Mantua – Cristian Bălăşescu

Rigoletto – Vasile Chişiu

Gilda – Mihaela Stanciu

Sparafucile – Pompeiu Hărăşteanu

Maddalena – Andreea Iftimescu

Giovanna – Adriana Alexandru

Monterone – Mihnea Lamatic

Marullo – Cătălin Ţoropoc

Borsa – Daniel Madia

Contele Ceprano – Paul Basacopol

Contesa Ceprano / Pajul – Cristina Chiţimia

Uşierul – Adrian Ionescu

 

Cu participarea ansamblului de balet:

Rodica Fiastru, Gabriela Mocanu, Beatrice Şerbănescu, Ruxandra Cioată,

George Mocanu, Răducu Milea, Florin Mihalache, Luca Gabriel

 

Sala Mare


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button