GABRIEL OPREA poate fi URMĂRIT PENAL. Senatul a votat cererea DNA UPDATE

de:
03 feb. 2016
0 Afișari
GABRIEL OPREA poate fi URMĂRIT PENAL. Senatul a votat cererea DNA UPDATE

UPDATE 11.45 Senatorii au aprobat solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului UNPR, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, acuzat de abuz în serviciu.

Decizia a fost luată cu 102 voturi „pentru” şi 31 voturi „împotrivă”.

UPDATE 11.30 Senatorii votează cererea DNA. Gabriel Oprea a votat „pentru”, cu bilele la vedere.

UPDATE 11.00 Gabriel Oprea, în plen: „Nu am cerut si nu am avut nimic in plus fata de alti ministri de intere, unii sunt pe aici prin sala. Consider ca nu am abuzat de functia ce mi-a fost incredintata, ca nu am beneficiat de drepturi si priviliegii in afara legii si ma consider nevinovat.  Toate argumentele vor fi prezentate in fata magistratilor. Cer sa votati pozitiv cererea de urmarire penala. Este obligatia institutiilor sa faca lumina acolo unde exista semne de intrebare. Este in interesul meu ca adevarul sa iasa la lumina in cel mai scurt timp”.

UPDATE 10.50 Şedinţa Senatului în care se decide asupra solicitării de începere a urmăririi penale a senatorului UNPR Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a început. Votul va fi secret, cu bile. La şedinţă  sunt prezenţi 124 de senatori, iar pentru aprobrea solicitării este necesar ca jumătate plus unu din cei prezenţi să voteze „pentru”. PNL şi PSD au anunţat că vor vota pentru încuviinţarea solicitării Justiţiei.

UPDATE 10.45 PSD va vota în favoarea ridicării imunităţii parlamentare a lui Gabriel Oprea. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că decizia politică a social-democraților de a nu se opune cererii Justiției în cazul senatorului Gabriel Oprea va fi respectată.

UPDATE 10.25 Gabriel Oprea a venit la şedinţa de plen unde se va decide daca va ramane fara imunitate.

„Am trimis o scrisoare Senatului prin care am cerut ridicarea imunității parlamentare. Așa mi s-a părut corect. Este o plângere. Procurorii, ca întotdeauna, în orice caz al unui cetățean din România, trebuie să o soluționeze. Eu știu că mi-am făcut datoria, nu am cerut nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne. Mă consider nevinovat și abia aștept să mă prezint în fața procurorilor ca să rezolv această problemă”, a spus Oprea, înainte de şedinţă. 

„Azi e o zi specială pentru mine„, a mai precizat Oprea, întrebat care sunt motivele amânării semnării protocolului de colaborare cu PSD.

Președintele UNPR a avut vreme de mai bine de 20 minute o discuție cu președintele PSD, Liviu Dragnea, la sala grupului social-democraților din Camera Deputaților. Plenul Senatului urmează să decidă miercuri cu privire la cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea.

Comisia juridică a Senatului a încuviinţat cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în dosarul folosirii coloanelor oficiale.

Decizia Comisiei juridice de avizare favorabilă a solicitării DNA a fost luată cu 9 voturi „pentru”, unul împotrivă şi o singură abţinere. Avizul este consultativ, urmând ca plenul Senatului să decidă asupra ridicării imunităţii parlamentare a senatorului UNPR, miercuri, de la ora 10.30. 

Gabriel Oprea a pledat nevinovat la Comisia juridică şi a spus că ancheta nu este de competenţa DNA, ci a Parchetului General.

„Nu am cerut nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de interne. (…) Sunt un om care am ajutat justiţia, am respectat legea şi înţeleg foarte bine jocul de putere”, a declarat Oprea.

Oprea a mai spus că nu îi este frică de nimic şi de nimeni atât timp cât se ştie nevinovat. El a mai susţinut că a acţionat în baza unor ordine vechi din 1999 care reglementau folosirea coloanelor oficiale de către miniştri. „Ca om politic înţeleg foarte bine momentul acesta politic”, a mai spus Oprea. Detalii, aici. 

Cookies