SMART CITY

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2016, după contestaţii. Procentul final de promovare este de 68,1 %

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2016. Procentul final de promovare a examenului de bacalaureat este de 68,1 la sută, după soluţionarea contestaţiilor, rezultatele finale ale examenului fiind publicate sâmbătă pe bacalaureat.edu.ro.

După ce au susţinut probele de la Bacalaureat 2016 şi au primit nota de evaluare, un număr de 44.399 de contestaţii au fost depuse în licee de către absolvenţii de clasa a XII-a.

În această etapă, elevii cer o notă mai mare decât cea obţinută iniţial, iar profesorii analizează dacă au fost comise greşeli de evaluare. Profesorii au avut la dispoziţie trei zile, între 13 şi 15 iulie, să reevalueze lucrările. O notă finală la Bacalaureat 2016 va fi făcută publică sâmbătă, 16 iulie. Prin comparaţie, numărul contestaţiilor este mai mic decât cel de anul trecut, când s-au înaintat 50.491 de cereri pentru o notă mai mare.

Notarea la Limba română, în topul subiectivităţii profesorilor

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2016. La sesiunea de bacalaureat din 2016, cele mai multe plângeri au vizat examenul de la proba scrisă de Limba şi literatura română. Astfel, au fost înregistrate 18.466 de cereri de mărire de notă, elevii considerând că există un grad mai mare de subiectivitate din partea profesorilor care-i punctează pentru exprimările lingvistice.

Pe locul doi în topul contestaţiilor s-a aflat examenul la proba obligatorie a profilului, la care au fost depuse 13.430 de cereri, iar la proba la alegere: 12.032 de contestaţii.

Şi notele primite la proba scrisă la limba maternă au suscitat nemulţumire din partea a 471 de elevi de alte etnii. În medie, au fost contestate 11% din totalul lucrărilor elaborate la aceste probe.

Din datele prezentate de ministerul Educaţiei rezultă că cele mai multe contestaţii au fost depuse în Capitală (5.279) şi în judeţele Iaşi (2.123) şi Argeş (1.732), iar cele mai puţine, în judeţele Covasna (334), Tulcea (343) şi Ilfov (377).

Cum decurge întregul proces şi ce şanse le dau evaluatorii elevilor

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2016. În cadrul procesului de reevaluare, lucrările scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obţinute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roşie. După această etapă este verificată concordanţa cu borderourile individuale, şi se semnează de către profesori.

Media finală se trece pe lucrare, în prezenţa profesorilor evaluatori, de către preşedintele comisiei. Acesta calculează nota, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, şi semnează.

În cazul în care se constată o diferenţă mai mare de 0,50 puncte între notele acordate de cei doi evaluatori, preşedintele repartizează lucrarea spre reevaluare unui al treilea profesor de specialitate, care, în prezenţa profesorilor evaluatori iniţiali, stabileşte nota finală a lucrării.

Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare. Sub notă semnează cei trei evaluatori şi preşedintele comisiei. Numărul pachetului şi numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiţi anterior.

Rata de promovare la examenul de bacalaureat

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2016. Promovarea înainte de contestaţii a fost de 66,7%, În total, 56 de candidaţi au luat media 10 la Bacalaureat, la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, care mai arată că 86.262 de elevi (66,7%) au promovat la examen, dintr-un total de 129.390 de candidaţi prezenţi. Şapte elevi de nota 10 sunt din Capitală.

Rata din 2016 este cu 0,3 mai mare decât rata de promovare din aceeaşi sesiune a anului trecut. Astfel, au promovat 86.262 (66,7%) de candidaţi. În funcţie de anul şcolar în care au absolvit studiile liceale, 81.490 de candidaţi promovaţi provin din promoţia 2015-2016 (74,1%, rată de reuşită din cei prezenţi), iar 4.772 de candidaţi provin din promoţiile anterioare (24,6%, rată de reuşită.

Anul trecut, 66,41% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat Bacalaureatul, în sesiunea iunie – iulie 2015, înainte de contestaţii. Rata a crescut la 67,9% după soluţionarea contestaţiilor. Absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul în această sesiune se pot înscrie la cea de-a doua sesiune, care se va desfăşura în perioada august-septembrie, prima probă urmând să aibă loc la data de 16 august.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button