Revolut va avea sucursală în România, la București, care va deveni activă până la sfârșitul anului. Practic, va deveni bancă și pe piața românească, după ce a obținut licențe bancare în Marea Britanie și, anterior, în mai multe țări, inclusiv în Spațiul Economic European, din care facem parte și noi.
Anunțul că Revolut își face bancă românească, cu sucursală la București a fost făcut, într-un interviu pentru Economica.net, de către Gabriela Simion, director general Revolut Bank UAB, sucursala din România.
Din 2021 și până în prezent, în România, tranzacțiile bancare prin Revolut se fac baza unui IBAN emis de o bancă parteneră, care este Libra Bank.
Sucursala va începe să funcționeze efectiv spre sfârșitul anului. Până atunci, trebuie obținute toate autorizările necesare și integrate toate serviciile locale necesare. Ce se schimbă pentru clienții Revolut? Gabriela Simion declară că, în esență, nimic:
Pe fond, experiența clientului va rămâne la fel, doar că va beneficia de un nou IBAN local emis de către Revolut Bank UAB Vilnius Sucursala București. Atât clienții existenți, cât și noii clienți Revolut din România vor primi un număr de cont cu un IBAN Revolut românesc (care începe cu RO). (….) Transferul către entitatea românească nu presupune nicio intervenție din partea clientului, acesta fiind realizat în mod automat la data comunicată de noi. Clienții își vor păstra cardurile existente, atât cele fizice, cât și cele virtuale, vor putea vizualiza în continuare istoricul tranzacțional, vor putea rambursa creditele și constitui conturi de economii la fel ca în prezent.
După ce vor avea noul IBAN, clienții vor putea folosi acest cont ca pe un cont bancar principal, deci inclusiv să primească aici salarul, pensia ori ajutorul social, dar și să facă plăți recurente – cum ar fi plata facturilor la utilități, taxele și impozitele.
Fondată în 2015 Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko., Revolut e o neobancă, o companie de tehnologie financiară cu sediul central în Londra, care oferă servicii bancare pentru clienții de retail și companii.
Un diferențiator major cu care a cu cucerit piață după piață a fost cursul valutar pe care îl oferea clienților pentru transferurile de bani dintr-o monedă în alta.
Oferă produse inclusiv servicii bancare, schimb valutar, carduri de debit și credit, carduri virtuale, Apple Pay, „seifuri” purtătoare de dobândă, împrumuturi personale și BNPL (unde are licență bancară), tranzacționare cu acțiuni, cripto, mărfuri, resurse umane si alte servicii.
În noiembrie 2020, Revolut a devenit cea mai valoroasă companie fintech (tehnologie financiară) din Marea Britanie. O. În 2022, depozitele clienților la Revolut ajunseseră la 15,5 miliarde de dolari.
Acum, Revolut Bank UAB, filiala companiei în Spațiul Economic European, este licențiată și reglementată de Banca Centrală Europeană în cadrul Uniunii Europene, iar banii deponenților sunt protejați prin asigurarea depozitelor, asigurată de Compania de Stat Lituaniană pentru Asigurarea Depozitelor și Investițiilor.[
Vara aceasta, în iulie, Revolut a primit o licență bancară și în Marea Britanie, o licență pe care a așteptat-o trei ani.