Revoltător! O secţie nouă de la Marie Curie stă închisă, în timp ce mii de copii nu pot fi trataţi

de:
09 mart. 2013
1 afișări
Revoltător! O secţie nouă de la Marie Curie stă închisă, în timp ce mii de copii nu pot fi trataţi

La Spitalul Marie Curie din Bucureşti, de doi ani, nici Ministerul Sănătăţii, nici conducerea unității medicale nu au reuşit să pornească secţia de chirurgie cardiovasculară, în care s-au investit 5 milioane de euro, în ciuda faptului că aceasta ar fi putut salva zeci de copii, anunță Digi24. Aici aparatura este nouă, dar zace nefolosită. De la angiografe de 1 milion de euro, până la săli de operaţie echipate la standerdele cele mai înalte. Totul stă nefolosit în timp ce aproape 2.000 de copii cu malformaţii cardiace nu pot fi salvaţi la noi în ţară.

Aproape toţi banii pentru dotarea secţiei de la Spitalul Marie Curie au venit din donaţii. Însă statul este cel care ţine lacătul pe uşă, chiar dacă de-a lungul timpului au existat promisiuni că lucrurile vor intra în normal.

În urmă cu cinci luni, secretarul de stat Raed Araft invitase la Bucureşti medici din Italia ca să îi pregătească pe doctorii din România. „Problema este atât de importantă şi ne costă atât de mult şi ca vieţi şi ca tratament afară încât avem obligaţia să o rezolvăm”, spunea Raed Arafat.

Însă, de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Medicii nu au plecat la specializare, iar la spital nici măcar asistente nu au fost angajate. „Chiar săptămâna asta am vorbit cu domnul manager şi mi-a spus că este ilegal să angajeze acum asistente pentru că nu are bugetul aprobat. Vreau să spun că încă de acum doi ani există o schemă de personal aprobată de Ministerul Sănătăţii”, a spus Alexandru Popa, de la Asociaţia „Inima Copiilor”.

În tot acest timp în care secţia e părăsită, ministrul Sănătăţii promite construirea altor patru centre de chirurgie cardiovasculară pentru copii, în Iaşi, Timişoara, Craiova şi Bucureşti. „Căutăm bani ca să plătim cheltuielie de deplasare, de cazare şi de pregătire pentru 8 echipe pe care să le formăm în următorii doi, trei ani, mergând cu un parteneriat la o clinică de specialitate din Milano”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Potrivit aceleiași surse, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” se construieşte noua secţie. Va fi gata în septembrie, dar din cauza lipsei de personal riscă să aibă aceeaşi soartă precum cea de la Spitalul „Marie Curie”.

Cookies