REVOLTĂTOR Medic: Din 15 minute alocate pentru o consultație, eu cheltuiesc un minut cu pacientul

de:
07 aug. 2019
0 Afișari
REVOLTĂTOR Medic: Din 15 minute alocate pentru o consultație, eu cheltuiesc un minut cu pacientul

„Este o problemă uriașă a sistemului, pentru că ne scoate pe noi din zona profesională și ne duce să raportăm niște bucăți de servicii. Chiar și atunci când sistemul funcționează cel mai bine, jumătate din consultație mi-o fură sistemul. Asta din cauză că este construit în așa fel încât trebuie validate multe lucruri – serviciul, rețeta, verificarea calității de asigurat, plus alți pași. Sunt niște interacțiuni între mine și SIUI, sunt 6-7 pași, chiar 7-8. Care este scopul meu ca medic de familie sau al unui medic din ambulatoriu? De ce sunt medic? Sunt medic ca să acord servicii medicale: să vorbesc cu pacientul, să îi explic ce are nevoie, să îi dau tratamentul care trebuie. Adică timpul petrecut de mine ca medic, din cele 15 minute pe care mi le alocă mie Casa de Asigurări pentru un pacient, trebuie să fie 14 minute pentru pacient și un minut pentru sistem. Din cele 15 minute cât trebuie alocate pentru o consultație, eu cheltuiesc acum un minut cu pacientul și 14 minute cu sistemul informatic”, atrage atenția medicul Gindrovel Dumitra.

El spune că „această situație trebuie abordată în mod radical: sistemul trebuie reparat, nu există varianta de a ne întoarce la pix și hârtie. Dar el trebuie făcut să meargă și trebuie investit atât în componenta software, cât mai ales în componenta hardware. Eu nu am nevoie să schimbe softul în întregime, am nevoie să îi facă upgrade în așa fel încât el să funcționeze ok pe volumul ăsta de muncă de acum”.

Gindrovel Dumitra este medic de familie, doctor în științe medicale, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie și secretar al Adunării Generale a Uniunii Europene a Medicilor Omnipracticieni/Medicilor de Familie (UEMO).

Interviul integral poate fi citit pe Hotnews. 

Cookies