ARHIVA B365

Revocarea lui Zgonea de la şefia Camerei, pregătită de Tăriceanu şi PSD

Nu există nici un refuz (de convocare a Birourilor Permanente-nr.). Există o solicitare formulată de o manieră imperativă de domnul preşedinte al Senatului, încălcând prevederile Regulamentului activităţilor comune, eu trebuia să îi răspund până azi cu privire la o hotărâre a lui pe care a luat-o singur, ca preşedinte al Senatului cu privire la convocarea unui Birou Permanent Reunit. Prevederile activităţilor comune sunt clare, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului convocă Birourile Permanente reunite şi plenul reunit de comun acord, prevedere expresă în articolele 14 şi 15 din Regulamnetul activităţilor comune„, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, potrivit Mediafax.

Valeriu Zgonea a afirmat că i-a propus preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după o convorbire telefonică, să se întâlnească luni la ora 12:00 pentru a stabili ordinea de zi care ar fi urmat să fie prezentată la şedinţa conducerii Parlamentului, în ziua următoare, marţi, 7 iunie.

Subsemnatul i-a răspuns astăzi în termenul rezonabil că sunt de acord cu o convocare a Birourilor permanente reunite, dar cu o ordine de zi suplimentară pentru că sunt foarte multe puncte pe care nu le-a trecut pe ordinea de zi şi am reamintit că cele două camere au aprobat în unanimitate să aibă activitate în circumscripţiile electoale (…) şi toţi membri BP de la Cameră şi de la Senat trebuie să fie prezenţi într-un termen rezonabil. Prin urmare, i-am cerut domniei sale să ne consultăm astfel încât să avem o ordine de zi, o dată şi o oră la care să ajungă toţi membrii celor două Birouri permanente şi am propus să ne întâlnim luni, la ora 12, împreună cu secretarii genererali, că dânsul este şi preşedinte de partid şi este în teritoriu, după ce am avut o discuţie cu dânsul telefonică, să facem ordinea de zi pe care să o propunem marţi, la prânz, chestiune absolut rezonabilă„, a susţinut Valeriu Zgonea.

Valeriu Zgonea a afirmat că aşteaptă un răspuns din partea lui Tăriceanu la solicitarea pe care i-a adresat-o.

Cerere (lui Tăriceanu de convocare a conducerii Parlamentului-nr.) a venit către mine acum mai puţin de 24 de ore, cred că este un termen rezonabil să îi răspunzi preşedintelui Senatului în 24 de ore. Ce ar mai fi trebuit să fac? Nu există un refuz„, a subliniat Zgonea.

Zgonea afirmat că dacă Tariceanu i-ar fi cerut o întâlnire mai devreme ar fi acceptat. „I-am spus da, sunt de acord, dar nu pot să fac o ordine de zi într-o manieră imperativă. Mai sunt şi alte puncte, i-am cerut secreatrului general să mi le dea pe toate. Dacă dânsul spunea <> stăteam astăzi de vorbă azi (miercuri-n.r.) sau mâine şi făceam ordinea de zi„, a insistat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că a făcut această propunere şi pentru că, în ultimele 3 săptămâni, conducerea Senatului a încercat să se întrunească şi nu a fost posibil din lipsă de cvorum.

În proiectul ordinii de zi pentru şedinţa Birourilor permanente reunite, la punctul 3 figurează „punctul de vedere al comisiei permanente a Senatului şi Camerei Deputaţilor privind statutul deputaţilor şi senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor referitor la solicitarea grupului PSD din camera Deputaţilor cu privire la dispoziţiile art.32 alin 3 din legea 96/2006„, respectiv articolul care vizează pierderea funcţiei ca urmare a retragerii sprijinului politic”.

Pe agendă mai sunt trecute raportul de activitate al CNSAS pe 2015, raportul execuţiei bugetului Curţii de conturi pe 2015 şi o informare din partea premierului Dacian Cioloş privind participarea la reuniunile Consiliului UE din 15-30 aprilie.

În condiţiile în care poziţia lui Valeriu Zgonea a fost interpretată ca un refuz, PSD a depus o altă solicitarea semnată de Marian Neacşu, Florin Iordache, rodica Nassar, Vlase Gabriel şi Mircea Drăghici. Semnatarii documentului susţin că li s-a adus la cunoştinţă „refuzul” lui Valeriu Zgonea de a convoca Birourile Permanente ale celor două Camere. Invocând mai multe prevederi din regulamentul celor două camere şi al Camerei Deputaţilor, semnatarii cer reuniunea conducerii Parlamentului joi la ora 14.00.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi majoritatea PSD forţează convocarea unei şedinţe extraordinare a Birourilor Permanente reunite joi pentru a discuta modificarea statutului astfel încât să poată fi revocat Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deptuaţilor, potrivit unor surse.

Surse parlamentare au precizat că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a trimis miercuri omologului său de la Camera Deputaţilor, Valeriu Zgonea, o solicitare de convocare a conducerii Parlamentului. Pe ordinea de zi, Tăriceanu a introdus şi propunerea modificare a statutului deputaţilor şi senatorilor, modificare ce ar înlesni revocarea lui Zgonea de la Camera Deputaţilor.

Astfel, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a trimis miercuri omologului său de la Camera Deputaţilor, Valeriu Zgonea, o solicitare de convocare a conducerii Parlamentului. Pe ordinea de zi, Tăriceanu a introdus şi propunerea modificare a statutului deputaţilor şi senatorilor, modificare ce ar înlesni revocarea lui Zgonea de la Camera Deputaţilor.

Tăriceanu l-a „somat” pe Valeriu Zgonea să îi dea un răspuns miercuri, până la ora 10:00. Valeriu Zgonea a răspuns cu întârziere că doreşte introducerea pe agendă a conflictului de interese. Cei doi nu au ajuns la niciun acord în privinţa convocării Birourilor Permanente reunite. În aceste condiţii, Tăriceanu a convocat un Birou Permanent doar la Senat. PSD şi ALDE vor încerca să impună şi o şedinţă a conducerii Parlamentului joi, la ora prânzului, urmând ca mai mulţi deputaţi şi senatori ai celor două grupuri să semneze o cerere oficială în acest sens.

Modificările sunt necesare, pentru ca, imediat după alegerile locale, majoritatea parlamentară să decidă revocarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Înainte de a pleca în campanie electorală, pe 17 mai, Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi cea pentru Regulament au decis marţi că Valeriu Zgonea îşi pierde funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor automat din moment ce a rămas fără sprijinul politic al grupului care l-a propus şi că el poate fi revocat.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button