Revizia vagoanelor de metrou: o afacere de peste 20 de milioane euro pe an

de:
21 apr. 2011
0 Afișari
Revizia vagoanelor de metrou: o afacere de peste 20 de milioane euro pe an

Potrivit anunţului de licitaţie postat de Metrorex SA, operatorul de transport va plăti pentru revizia vagoanelor de metrou suma de aproximativ 860 milioane lei (204 milioane euro), timp de zece ani de la momentul semnării contractului.

În aceste condiţii, suma anuală de plată ar fi de două ori mai mică decât costurile percepute de compania de servisare Alstom în cursul anului 2010.

După cum a precizat directorul Metrorex SA, Gheorghe Udrişte, contractul cu firma Alstom a fost semnat pe o perioadă de 15 ani, în anul 2003, la o valoare de circa 250 milioane euro. Suma a crescut constant în fiecare an, de la 22 milioane euro în anul 2005 de exemplu, la peste 44 milioane euro în 2010, una dintre explicaţii fiind aceea că numărul vagoanelor a fost majorat din cauza creşterii numărului de călători.

„Noi am pornit la renegociere constructiv cu ei (n.r. – Alstom Transport). Nu am vrut neapărat să-i eliminăm, ci să ne reaşezăm costurile. Dacă nu o să reuşim ceea ce ne propunem noi, putem să trecem la un alt furnizor. Dar din felul în care decurg acum discuţiile, există disponibilitate din partea lui. Reducerea se poate face de comun acord pe elemente de structură de preţ: costuri fixe şi costuri variabile”, a declarat pentru B365.ro directorul general al Metrorex SA, Gheorghe Udrişte.

Deşi activitatea societăţii Alstom Transport este monitorizată şi evaluată lunar, pe baza unor indicatori de performanţă, care pot determina la sfârşitul fiecărui an contractual aplicarea unor penalităţi de către Metrorex,până acum operatorul de transport nu a dat nicio sancţiune. „N-au fost situaţii de penalizări”, a conchis Udrişte.

Contractul de mentenanţă între Metrorex SA şi Alstom Transport a fost semnat pe vremea când, la şefia Ministerului Transporturilor – instituţie în subordinea căreia se află metroul bucureştean, se afla Miron Mitrea.

Cookies