ȘTIRI

Revista franceză L’Obs, despre Bucureşti: „Un amestec uneori atât de dizgraţios că devine frumos”

„Uitându-te la trotuare înţelegi cel mai bine un oraş. In general, cele din Bucureşti sunt infame : bordurile sunt sparte, rigolele dau pe afară şi trebuie să faci slalom printre găurile noroioase şi grămezile de mizerie ca să ai o şansă să-ţi salvezi încălţările. Precum trotuarele, o bună parte din oraş este în lucrări. Dealtfel e o constantă în istoria Bucureştiului„, notează revista L’Obs, citată de rfi.ro.

„Starea străzilor povesteşte cel mai bine bombardamentele războiului, megalomania lui Ceauşescu, cutremurul din 1977 şi modernizarea forţată din anii 2000. De fiecare dată, din dorinţa de a-şi da o nouă faţă, Bucureştiul îşi reface trotuarele. A construi ceva nou pe ceva vechi, a amesteca genurile şi stilurile adoptând noile mode cu graţia unui cameleon, iată Bucureştiul dintotdeauna gata să recucerească lumea” mai scrie revista franceză.

„Urbanismul haotic şi baroc reflectă întocmai multiplelele renaşteri ale oraşului şi faţete sale. De la Paris la Istanbul, de la biserici constantiniene la palate neobizantine, de la blocuri staliniste la zgârie-nori de tip newyorkez, Bucureştiul se vede că a fost influenţat din toate părţile. Toate acestea se încrucişează într-un amestec ce este uneori atât de dizgraţios că devine frumos, exemplul cel mai bun fiind sediul Uniunii arhitecţilor. Palatul parlamentului, edificiu monstruos, mastodont arhitectural, rezumă cel mai bine Bucureştiul cu artificiile şi paradoxurile sale. Privită de aproape, costisitoarea fantasmă a răposatului dictator arată tot mai prost : buruienile i-au invadat curtea iar grădinile sunt infestate de urzici, populate de pisici vagaboande şi de maşini vechi prost parcate”, adaugă săptămânalul.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button