BAZAR

Revine haosul imobiliar în Capitală. Parlamentarii au aprobat modificările la Legea Urbanismului

Legea care a fost valabilă până luni, 18 februarie, intrată în vigoare în anul 2011 interzicea acordarea de derogări de înălţime şi construirea imobilelor noi în zonele protejate. Între timp, Guvernul României a revenit asupra acestei legi şi s-a pronunţat la dezbaterile din Parlament, pentru modificarea substanţială a prevederilor pe care le iniţiase, informează Adevărul.

In urma votului din Camera Deputatilor, Planurile Urbanistice Zonale care au fost întocmite pe legislaţia anterioară si care aveau 1 februarie 2012 data limita de aprobare pot fi din nou propuse votului consiliilor locale, fiind totodată posibilă modificarea prin Planuri Urbanistice Zonale cu 20% a densităţii construite prevăzute de legea oraşelor – Planul Urbanistic General.

Totodată, procentul de 20% poate fi depăşit dacă în zona care se reglementează conţine supermarketuri, iar, în zonele de protecţie ale monumentelor istorice de valoare naţională competenţa de avizare se mută de la Ministerul Culturii la Direcţiile Judeţene pentru Cultură, care s-au dovedit a fi sub influenţa autorităţilor locale.

Potrivit lui Nicuşor Dan, Ordinul Arhitecţilor din România a trimis amendamente la această lege, dar care nu au fost luate în considerare de Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaţilor. „Asa cum afirma Ordinul Arhitectilor, rolul Planului Urbanistic Zonal trebuie sa fie de a reglementa in mod uniform zone mari din teritoriul orasului. Prin modificarea legislativa se readuce posibilitatea de reglementare prin Planuri Urbanistice Zonale pe parcela, in urma interesului privat, „anomalie care a generat haosul urbanistic

ONG-urile interesate de dezvoltarea urbana a localitatilor din Romania vor solicita Presedintelui Romaniei sa nu promulge legea si sa o retrimita spre dezbatere Parlamentului Romaniei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button