Revelion anulat în Amsterdam. Primăria orașului renunță la festivitățile de Anul Nou

16 nov. 2021
192 Afișari
Revelion anulat în Amsterdam. Primăria orașului renunță la festivitățile de Anul Nou
Revelion anulat în Amsterdam. Primăria orașului renunță la festivitățile de Anul Nou

Municipalitatea din Amsterdam a decis să anuleze toate festivităţile de Anul Nou organizate de primărie, inclusiv numărătoarea inversă şi focurile de artificii, ca urmare a „panoramei sumbre” provocate de rata ridicată a cazurilor zilnice de infectare şi a spitalizărilor asociate COVID-19, relatează EFE, citată de Agerpres. Numărul cazurilor de infectare din Ţările de Jos a crescut în ultima perioadă, la ultimul bilanț de marți fiind înregistrate 19.274 de infectări, un nou record de la declanşarea pandemiei.

Festivităţile de Revelion din piaţa Museumplein, centrul cultural al Amsterdamului, unde are loc numărătoarea inversă la începutul noului an, cât şi diferitele spectacole muzicale sau focurile de artificii din districtele oraşului, au fost anulate de primarul oraşului, Femke Halsem. „Nu este responsabil să continuăm pregătirile în acest sens”, precizează primarul, în anunțul în care informa asupra deciziei.

Spectacolele cu focuri de artificii organizate de municipalitate se doreau a fi o alternativă la pirotehnia folosită la nivel individual de cetăţeni, în mare parte interzisă începând din 2020.

„Ca urmare a creşterii numărului de contagieri, a internărilor în spitale şi a restricţiilor adiţionale, panorama este sumbră. Având în vedere că nu se ştie cum va evolua situaţia şi că investiţiile ce trebuie făcute pentru aceste spectacole sunt substanţiale, nu este responsabil să continuăm pregătirile în acest sens”, notează Primăria.

Certificatul verde pare să nu fi oprit infectările

Guvernul olandez a decis să pună capăt distanţării fizice la sfârşitul lunii septembrie, în schimbul utilizării certificatului verde. În prezent însă numărul de cazuri de infectare au crescut vertiginos, doar în ultimele ore fiind raportate 19.274 de cazuri noi, la o populație de 17 milioane de persoane.

Aproximativ 82,4% dintre persoanele de peste 12 ani sunt vaccinate cu schema completă, iar 85,9% au primit cel puţin o doză, deşi se estimează că circa 13% din populaţie nu doreşte să se vaccineze, din diverse motive, de la scepticism faţă de siguranţa vaccinurilor până la aspecte religioase.

Guvernul a limitat participarea la viaţa socială a celor nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, care trebuie să se supună testelor PCR pentru a avea acces în restaurante, la evenimente culturale şi muzicale, în săli de sport sau piscine şi alte locuri cu acces pentru public.

Totuşi, această abordare nu pare să funcţioneze în ceea ce priveşte reducerea presiunii asupra spitalelor sau a creşterii numărului de contagieri, astfel încât executivul încearcă să mizeze pe aşa numita politică 2G, care presupune acordarea unui permis COVID-19 doar celor vaccinaţi cu schema completă, sau care au trecut prin boală.

 

 

Tags:
Cookies