Revelion 2022. Tradiții și superstiții de Anul Nou | Ce-ți aduce noroc în noul an

31 dec. 2021
4335 afișări
Revelion 2022. Tradiții și superstiții de Anul Nou | Ce-ți aduce noroc în noul an
Revelion 2022. Tradiții și superstiții de Anul Nou | Ce-ți aduce noroc în noul an

În afară de colinde, care pornesc încă dinainte de Crăciun și continuă până în primele zile din noul an, românii respectă și alte tradiții și superstiții.

Revelion 2022. Tradiții și superstiții de Anul Nou | Ce-ți aduce noroc în noul an. Colinde, busuioc, vâsc, haine roșii, mâncare, băutură, detaliem fiecare tradiție, mai jos.

Tradiții și superstiții de Anul Nou

Se merge cu colindul încă dinaintea Ajunului de Crăciun și până în primele zile din noul an, în ziua de Sfântul Vasile sau chiar până în ziua de Sfântul Ion. Să nu uităm că se merge și cu Steaua. De exemplu, în Bucovina, colindătorii merg cu Steaua din seara de Ajun și până în ziua de Sfântul Vasile (1 ianuarie).

În noaptea dintre ani, fetele care doresc să se căsătorească, trebuie să pună într-un bol cu apă: un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban, iar sortitul urmează să apară în vis.

Când ceasul arată ora 00:00, de Revelion, îndrăgostiții trebuie să se sărute sub vâsc, pentru a avea noroc în noul an și pentru a avea o relație fericită și de lungă durată.

Este bine ca în noaptea dintre ani, să purtați haine noi, dar și ceva de culoare roșie, pentru a avea noroc în dragoste, dar și noroc la bani. Încă ceva: nu este bine să vă pieptănați cu un pieptene nou și nici să vă puneți în păr clame noi.

Revelion 2022 | Ce-ți aduce noroc în noul an

Este bine să aveți paharele pline la miezul nopții, dar și farfuriile să fie umplute pe bogăție (exact ce urmează să aveți în noul an dacă respectați această superstiție). Ca să treceți ca pește prin apă în anul 2022 este bine să mâncați pește în noaptea dintre ani. Se mai spune că aduce ghinion dacă mâncați carne de pasăre.

Este bine să mâncați 12 boabe de struguri și să vă puneți câte o dorință, pentru fiecare lună din noul an.

Nu este bine să intrați cu datorii în noul an sau fără bani și nici nu este bine să împrumutați bani în prima zi din ianuarie. Este bine să aveți bani în buzunar în noaptea dintre ani.

Veți avea un an plin de evenimente triste dacă plângeți în prima zi a anului.

Calendarul popular: desfaceți 12 foi dintr-o ceapă în noaptea de Revelion și așezați-le în ordine, pentru fiecare lună a anului. Puneți jumătate de linguriță de sare pe foile de ceapă și lăsați-le pe masă până ziua următoare. Dacă sarea s-a topit în unele foi (asociate cu lunile anului) înseamnă că în acele luni va ploua, iar dacă nu s-a topit, înseamnă că lunile respective vor fi secetoase.

Este bine ca pe 1 ianuarie să primiți în casă măcar un copil. Cel mic vine cu Semănatul și va arunca cu grâu, porumb sau orez.

Cookies