O imagine din instalația-expoziție “Ileana, bunica domnului B. Fotografie de familie țesută în milieu”, realizată de Ana-Cristina Irian și Cristian Bassa, și pe care o puteți vizita luna aceasta la Centrul de Resurse în Fotografie, Galeria Is This Art, Popa Tatu 68, a fost declarată finalistă la competiția internațională “LensCulture Art Photography Awards”, un fel de premii Oscar pentru fotografie.
În epoca inteligenței artificiale, imaginea și povestea Ileanei, creatoarea de milieuri de altădată, a cucerit juriul internațional, format din personalități culturale de prim rang. “Ideea de fotografie de familie țesută în milieu a pornit de la un proiect despre lucrul de mână practicat de femei din România în secolul trecut, în special producția domestică de milieuri croșetate, fotografii de familie și locul acestor obiecte în spațiul privat astăzi”, spune Ana-Cristina Irian.
Concursul mondial “LensCulture Art Photography Awards” este organizat anual de LensCulture, rețea de fotografie și revistă online dedicată fotografiei contemporane în artă, mass-media, politică, comerț și culturi populare din întreaga lume. Anul acesta, fotografi din peste 130 de țări au participat la competiție cu proiecte vizuale profund emoționale. După multe ore de revizuiri și dezbateri, juriul a selectat 40 de lucrări din 19 țări și 6 continente. Printre finaliste un loc onorant ocupă și “Ileana, bunica domnului B. Fotografie de familie țesută în milieu”.
Ana-Cristina Irian (omnia.photo.ro) este cercetător în arte vizuale, curator și research based artist care lucrează cu colecții, arhive foto și materiale multimedia. A studiat sociologie (Trento&Regensburg) și antropologie vizuală (București&Perugia) și este doctor în arte vizuale al UNARTE București. Împreună cu fotografi, artiști și cercetători lucrează în proiecte interdisciplinare care includ documentarea vizuală, identificarea, recuperarea și promovarea patrimoniului cultural în România, proiecte de artă bazată pe cercetare și artă publică. Cristina a participat la peste 35 de expoziții în România și în străinătate, în țări precum Bosnia și Herțegovina, Croația, Portugalia și Ungaria. Cristina a publicat studii și articole de specialitate în Anthropology of East Europe Review, Indiana University; History of Communism în Europe, IICCMER, ZetaBooks; Studii și Articole de Istorie, Societatea de Științe Istorice din România; Revelar: Revista de estudos da fotografia e imagem, Universidade do Porto. De asemenea, este autoarea volumului „Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală”, publicat de editura Tritonic.
Cristian Bassa (bassa.ro, omnia.photo) este fotograf, designer, editor și pasionat de volume de fotografie. Cristian a inițiat și desfășurat patru proiecte de fotografie în scopuri sociale pentru organizații caritabile, inițiative care au fost finalizate și cu expoziții personale sau albume foto, este co-organizator al festivalului de fotografie Bucharest Photo Week, autor a două volume de cercetare fotografică documentară „Beautiful Sunrise” și „Forward March”. În perioada 2016-2023 a realizat activități de documentare vizuală a fântânilor din Oltenia împreună cu Dorian Delureanu și două expoziții cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român și al Muzeului Olteniei.
Ana- Cristina Irian: “Scopul acestui demers experimental, “Ileana, bunica domnului B. Fotografie de familie țesută în milieu”, a pornit de la încercarea de a înțelege și de a exemplifica modul în care obiecte personale fragile sunt și pot fi folosite pentru a comunica, a păstra amintiri și a provoca narațiuni vizuale în contexte interpersonale”.
B365.ro: “Ileana, bunica domnului B. Fotografie de familie țesută în milieu” a ajuns departe, felicitări. Cum s-a întâmplat?
Ana-Cristina Irian: Am înscris o imagine cu un detaliu al unui obiect fotografic din expoziția “Ileana, bunica domnului B. Fotografie de familie țesută în milieu” la competiția internațională “LensCulture Art Photography Awards” și, din această zonă a Europei, doar fotografi din 4 țări au ajuns în finală: România, Ungaria, și, ceva mai departe de aici, Republica Cehă și Federația Rusă. Suntem într-un fel câștigători în partea aceasta de lume.
B365.ro: În ce companie ați concurat?
Ana-Cristina Irian: Clasamentul a fost dominat de Marea Britanie și Statele Unite, dar au fost și fotografi reprezentanți ai Italiei, Franței, Australiei sau au venit țări din Africa, practic au fost reprezentate 6 continente din 7. Imaginea noastră este interesantă, este o fotografie cumulativă alcătuită din mai multe straturi de imagini. Cred că juriul a avut foarte mult curaj să o aleagă pe “Ieana, bunica domnului B” printre finaliste, pentru ca a apreciat o fotografie a cărei poveste și a cărei imagine începe în anul 1949. Fotografia Ilenei, bunica domnului B, de la care am plecat a fost realizată la un studio din Craiova, în anul 1949, de un fotograf necunoscut nouă. Într-un fel împărțim acest premiu cu un fotograf neștiut din Craiova.
Ana-Cristina Irian: Am transformat acea fotografie din 1949 în fotografie-obiect prin introducerea unor fâșii în acele milieuri realizate de Ileana. Fotografia realizată în anul 2023 este un detaliu al obiectului realizat în anul 2022, deci sunt mai multe straturi de imagine și mai multe secvențe de timp. Fotografia pe care am introdus-o în obiect este una scanată, nu este cea originală. Iată prin câte transformări poate să treacă o imagine. Au trecut 75 de ani de când a fost făcută fotografia originală care stă la baza imaginii premiate. Este o fotografie aparte prin felul în care a fost realizată și pentru semnificațiile ei.
Ileana este bunica fotografului Cristian Bassa. S-a născut pe 13 februarie 1928 la Măceșu de Sus, Dolj. La 22 de ani o regăsim în documentele de familie deja mutată la București, proaspăt căsătorită cu Gheorghe din Măceșu de Jos, Raionul Dolj. Ileana a fost casnică, s-a ocupat toată viața de casă și de familia sa. În timpul liber i-a plăcut să croșeteze milieuri (cunoscute popular sub numele de mileuri) împreună cu alte prietene. “Femeile se întâlneau și povesteau, croșetând împreună”, își amintește nepotul acesteia, domnul B. Ileana a trăit 90 ani. În urma sa au rămas printre obiectele personale, mai multe milieuri lucrate de ea și o serie de fotografii de familie care ne-o prezintă la diferite vârste.