ȘTIRI

Retrospectivă Ulrich Seidl: Unupatruzeci

Cu prilejul festivalului TIFF de la Cluj în anul 2002 a putut fi vizionat filmul Hundstage / Zile caniculare, iar în 2008 filmul Import Export. Acestea au fost rarele ocazii cu care mult discutatele filme ale regizorului austriac Ulrich Seidl au rulat în România. Din această cauză prezenta retrospectivă şi-a propus să arunce o privire mai exigentă asupra lucrărilor acestui controversat – în lumea cinematografică însă mult stimat – artist.

Pe lângă cele şapte filme regizate de Seidl pentru cinematograf, care l-au făcut cunoscut atât în Austria cât şi pe plan mondial, retrospectiva prezintă şi patru filme produse pentru televiziune, care tratează – câteodată cu umor, dar întotdeauna în mod realistic – aspecte ale condiţiei umane: singurătatea.

Unupatruzeci / Einsvierzig — Karl Wallner, protagonistul filmului, este un bărbat în jur de 50 de ani. La vârsta de 14 ani a atins înălţimea de 1,40 m şi nu a mai crescut. „Acesta este primul film pe care l-am făcut la Academia de Film din Viena. Voiam să realizez un film despre un bărbat cu deficienţe de creştere, un om cu dizabilităţi, dar fără simularea făţarnică a simpatiei caracteristică de obicei documentarelor sociale. Am vrut să arăt un bărbat cu dizabilităţi ca personalitate individuală, de care se poate râde sau pe care o poţi considera plictisitoare, ca pe orice altă persoană. Filmul, ca multe altele, mai târziu a creat dezbateri furioase, în care am fost înjurat ca pornograf social cinic”, povesteşte Ulrich Seidl.

Regie şi scenariu: Ulrich Seidl

Productie: Austria, 1980, 16 min

Intrare libera.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button