Retrospectivă Ulrich Seidl: Ultimii bărbaţi

Retrospectivă Ulrich Seidl: Ultimii bărbaţi

Cu prilejul festivalului TIFF de la Cluj în anul 2002 a putut fi vizionat filmul Hundstage / Zile caniculare, iar în 2008 filmul Import Export. Acestea au fost rarele ocazii cu care mult discutatele filme ale regizorului austriac Ulrich Seidl au rulat în România. Din această cauză prezenta retrospectivă şi-a propus să arunce o privire mai exigentă asupra lucrărilor acestui controversat – în lumea cinematografică însă mult stimat – artist.

Pe lângă cele şapte filme regizate de Seidl pentru cinematograf, care l-au făcut cunoscut atât în Austria cât şi pe plan mondial, retrospectiva prezintă şi patru filme produse pentru televiziune, care tratează – câteodată cu umor, dar întotdeauna în mod realistic – aspecte ale condiţiei umane: singurătatea.

Ultimii bărbaţi / Die letzten Männer — În centrul acţiunii se află un învăţător care îşi caută o nevastă asiatică, deoarece este dezamăgit de femeile austriece. El discută cu alţi bărbaţi care au ales fete din Tailanda sau Filipine în catalog şi după acea s-au căsătorit cu ele.

Cu: Karl Schwingenschlögl, Familie Hausmann, Klausner, Krieger, Rausch, Schmid

Productie: Austria, 1994

Intrare libera.