Retrospectivă Ulrich Seidl: Prieteni Intimi

Retrospectivă Ulrich Seidl: Prieteni Intimi

Cu prilejul festivalului TIFF de la Cluj în anul 2002 a putut fi vizionat filmul Hundstage / Zile caniculare, iar în 2008 filmul Import Export. Acestea au fost rarele ocazii cu care mult discutatele filme ale regizorului austriac Ulrich Seidl au rulat în România. Din această cauză prezenta retrospectivă şi-a propus să arunce o privire mai exigentă asupra lucrărilor acestui controversat – în lumea cinematografică însă mult stimat – artist.

Pe lângă cele şapte filme regizate de Seidl pentru cinematograf, care l-au făcut cunoscut atât în Austria cât şi pe plan mondial, retrospectiva prezintă şi patru filme produse pentru televiziune, care tratează – câteodată cu umor, dar întotdeauna în mod realistic – aspecte ale condiţiei umane: singurătatea.

Prieteni Intimi/Der Busenfreund — În închipuirea sa, Renatus a petrecut ultimii ani alături de Senta Berger, o actriţă notorie în spaţiul germanofon. El a demisionat din slujba sa de învăţător şi locuieşte la mama lui. Senta Berger a fost marea sa dragoste în tinereţe, miezul dorinţelor sale, conţinutul viselor sale. Pentru Renatus, actriţa este imaginea ideală a tipului de femeie matern, după care a tânjit ca un dependent. De sute de ori a văzut toate filmele ei, de mii de ori i-a sărutat fotografia. Toate aspiraţiile sale erotice le-a proiectat în imaginea voluptoasei actriţe, însă ele au rămas neîmplinite.

Regie şi scenariu: Ulrich Seidl

Cu: Rene Rupnik

Productie: Austria, 1997

Intrare libera.