ȘTIRI

Retrospectivă Ulrich Seidl: Pierderi trebuie luate în seamă

Cu prilejul festivalului TIFF de la Cluj în anul 2002 a putut fi vizionat filmul Hundstage / Zile caniculare, iar în 2008 filmul Import Export. Acestea au fost rarele ocazii cu care mult discutatele filme ale regizorului austriac Ulrich Seidl au rulat în România. Din această cauză prezenta retrospectivă şi-a propus să arunce o privire mai exigentă asupra lucrărilor acestui controversat – în lumea cinematografică însă mult stimat – artist.

Pe lângă cele şapte filme regizate de Seidl pentru cinematograf, care l-au făcut cunoscut atât în Austria cât şi pe plan mondial, retrospectiva prezintă şi patru filme produse pentru televiziune, care tratează – câteodată cu umor, dar întotdeauna în mod realistic – aspecte ale condiţiei umane: singurătatea.

Pierderi trebuie luate în seamă / Mit Verlust ist zu rechnen — Iarna anului 1992. Într-un sătuc austriac din apropierea graniţei cu Cehia, trăieşte văduvul Sepp Paur. Când proviziile de mâncare, pe care nevasta lui le-a strâns, înainte să moară, în lada frigorifică, sunt pe terminate, pentru Sepp Paur a venit vremea să se intereseze de o nouă nevastă. El caută şi dincolo de graniţă, unde văduva Paula trăieşte împreună cu surorile ei într-o casă fără apă curentă în condiţii grele. Filmul prezintă contrastele dintre cele două ţări separate de graniţă, pe de-o parte bunăstare, iar pe cealaltă sărăcie.

Regia: Ulrich Seidl

Cu: Paula Hutterová, Sepp Paur, Stepánká Srámkoyá, Rusena Machaloyá

Productie: Austria, 1992, documentar


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button