ȘTIRI

Retrospectivă Ulrich Seidl: Iisuse, tu ştii

Cu prilejul festivalului TIFF de la Cluj în anul 2002 a putut fi vizionat filmul Hundstage / Zile caniculare, iar în 2008 filmul Import Export. Acestea au fost rarele ocazii cu care mult discutatele filme ale regizorului austriac Ulrich Seidl au rulat în România. Din această cauză prezenta retrospectivă şi-a propus să arunce o privire mai exigentă asupra lucrărilor acestui controversat – în lumea cinematografică însă mult stimat – artist.

Pe lângă cele şapte filme regizate de Seidl pentru cinematograf, care l-au făcut cunoscut atât în Austria cât şi pe plan mondial, retrospectiva prezintă şi patru filme produse pentru televiziune, care tratează – câteodată cu umor, dar întotdeauna în mod realistic – aspecte ale condiţiei umane: singurătatea.

Iisuse, tu ştii / Jesus, du weisst — Filmul ” Isuse, tu ştii” este o privire în Biserica Catolică, în care credincioşi din diferite contexte sociale se află în dialog cu Dumnezeu, îi destăinuiesc fricile, dorinţele şi dorurile. Un student, regretă fantaziile sale erotice, o femeie casnică se plânge de neputinţa soţului ei de a alege programul TV potrivit, o doamnă în vârstă, înşelată de soţul ei, meditează asupra răzbunării. Pe parcursul a 87 de minute, camera îi surprinde pe protagonişti dintr-o poziţie frontală, uşor înălţată, lipsind orice comentariu. Cu acest film, Ulrich Seidl se întoarce la rădăcinile sale, el crescând în provincia austriacă adânc influenţată de Catolicism.

Cu: Elfriede Ahmad, Waltraute Bartel, Hans-Jürgen Eder, Thomas Ullram, Angelika Weber, Thomas Grandegger

Productie: Austria, 2003

Intrare: 7 lei


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button