Retrospectivă Ulrich Seidl: Good News

Retrospectivă Ulrich Seidl: Good News

Cu prilejul festivalului TIFF de la Cluj în anul 2002 a putut fi vizionat filmul Hundstage / Zile caniculare, iar în 2008 filmul Import Export. Acestea au fost rarele ocazii cu care mult discutatele filme ale regizorului austriac Ulrich Seidl au rulat în România. Din această cauză prezenta retrospectivă şi-a propus să arunce o privire mai exigentă asupra lucrărilor acestui controversat – în lumea cinematografică însă mult stimat – artist.

Pe lângă cele şapte filme regizate de Seidl pentru cinematograf, care l-au făcut cunoscut atât în Austria cât şi pe plan mondial, retrospectiva prezintă şi patru filme produse pentru televiziune, care tratează – câteodată cu umor, dar întotdeauna în mod realistic – aspecte ale condiţiei umane: singurătatea.

Good News / Good News — „Good News” este primul lung metraj regizat de Ulrich Seidl pentru cinematograf. El prezintă Viena anilor `80, când cotidienele se mai vindeau în primele ore ale serii pe străzile oraşului de către aşa numiţi colportori. Aceştia, în marea majoritate imigranţi din India, Egipt sau Persia, lucrau pentru salarii de nimic. Acestora regizorul le juxtapune cititorii cotidianelor, prezentând astfel aspecte din viaţa lor de zi cu zi. Din cauza scenelor sale oarecum lapidare, câteodată pline de umor, alteori de un realism crunt, Good News a avut succes mare la publicul austriac şi a inaugurat cariera încununată de succes a regizorului.

Cu: Salah Abdel, Mustafa Muhammed, Kumar Saha Probil

Productie: Austria, 1990

Intrare: 7 lei