Retrospectivă Ulrich Seidl: Distracţie fără Limite

Retrospectivă Ulrich Seidl: Distracţie fără Limite

Cu prilejul festivalului TIFF de la Cluj în anul 2002 a putut fi vizionat filmul Hundstage / Zile caniculare, iar în 2008 filmul Import Export. Acestea au fost rarele ocazii cu care mult discutatele filme ale regizorului austriac Ulrich Seidl au rulat în România. Din această cauză prezenta retrospectivă şi-a propus să arunce o privire mai exigentă asupra lucrărilor acestui controversat – în lumea cinematografică însă mult stimat – artist.

Pe lângă cele şapte filme regizate de Seidl pentru cinematograf, care l-au făcut cunoscut atât în Austria cât şi pe plan mondial, retrospectiva prezintă şi patru filme produse pentru televiziune, care tratează – câteodată cu umor, dar întotdeauna în mod realistic – aspecte ale condiţiei umane: singurătatea.

Distracţie fără limite / Spaß ohne Grenzen — Fie la ţară, fie la oraş – oriunde sunt amplasate în Europa – parcurile de distracţie au mare căutare. Vizitatorii acestor parcuri caută să-şi uite pentru o zi grijile şi să se distreze. Filmul ne prezintă exemplul parcului Europapark din sudul Germaniei şi arată ce fel de scenarii groteşti îi pot amuza pe oameni. „Distracţie fără limite” este un film despre o societate în care distracţia a devenit un bun de consum.

Regie si Scenariu: Ulrich Seidl

Productie: Austria, 1998, 45 min

Intrare libera.