ȘTIRI

Retrospectivă Ulrich Seidl: Balul

Cu prilejul festivalului TIFF de la Cluj în anul 2002 a putut fi vizionat filmul Hundstage / Zile caniculare, iar în 2008 filmul Import Export. Acestea au fost rarele ocazii cu care mult discutatele filme ale regizorului austriac Ulrich Seidl au rulat în România. Din această cauză prezenta retrospectivă şi-a propus să arunce o privire mai exigentă asupra lucrărilor acestui controversat – în lumea cinematografică însă mult stimat – artist.

Pe lângă cele şapte filme regizate de Seidl pentru cinematograf, care l-au făcut cunoscut atât în Austria cât şi pe plan mondial, retrospectiva prezintă şi patru filme produse pentru televiziune, care tratează – câteodată cu umor, dar întotdeauna în mod realistic – aspecte ale condiţiei umane: singurătatea.

Balul / Der Ball —  Acest scurtmetraj ne duce la Horn, un orăşel din land-ul Austria Inferioară, în care a copilărit Ulrich Seidl. De ani de zile există acolo tradiţia ca gimnaziştii să organizeze balul cu ocazia absolvirii şcolii. Acesta nu este numai unul din evenimente sociale importante din oraş, el este şi apogeul carnavalului. „Balul a fost motivul pentru care am fost dat afară de la Academia de Film. Profesorilor nu le-a plăcut nici structura, nici montajul filmului şi au crezut că filmul va dăuna renumelui Academiei” relatează Ulrich Seidl.

Regia si Scenariul: Ulrich Seidl

Productie: Austria, 1982, 45 min

Intrare libera.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button