ȘTIRI

Retrospectiva Jiri Menzel: Vara Capricioasa

Jiri Menzel, regizorul premiat la Oscar si legenda vie a cinematografiei cehesti va sosi la Bucuresti pentru a-si prezenta filmele in timpul retrospectivei organizate de Centrul Ceh.

Menzel se numara printre cei mai importanti regizori cehi de film si teatru, dar in acelasi timp, este si actor de teatru si film. El a studiat regia de film la Facultatea de Arte Frumoase din Praga (FAMU) in anii 1958-1962, in perioada care a dat nastere la o intreaga generatie de creatori (incluzandu-i printre altii pe Vera Chytilova si Evald Schorm), denumita „noul val ceh“.

Rozmarne leto / Capricious Summer/Vara Capricioasa, Republica Ceha ,1968

O privire inteligenta, amuzanta si in primul rand tandra asupra slabiciunilor umane si a tineretii pierdute. Dupa succesul international al filmului premiat la Oscar, “Trenuri bine pazite”, aceasta ecranizare a romanului comic scris de Vladislav Vancura, este filmat intr-un oras provincial plicticos si ii are in centrul atentiei pe 3 prieteni de varsta mijlocie: un preot, un ofiter al armatei in rezerva si proprietarul unei piscine. Libidourile lor tomnatice sunt reanimate de venirea in oras a frumoasei Anna (Jana Drchalova), asistenta unui acrobat pe sarma interpretat chiar de Menzel. Regizorul a invatat sa mearga pe sarma, special pentru acest rol.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button