ȘTIRI

Retrospectiva Jiri Menzel: Micile Perle

Jiri Menzel, regizorul premiat la Oscar si legenda vie a cinematografiei cehesti va sosi la Bucuresti pentru a-si prezenta filmele in timpul retrospectivei organizate de Centrul Ceh.

Menzel se numara printre cei mai importanti regizori cehi de film si teatru, dar in acelasi timp, este si actor de teatru si film. El a studiat regia de film la Facultatea de Arte Frumoase din Praga (FAMU) in anii 1958-1962, in perioada care a dat nastere la o intreaga generatie de creatori (incluzandu-i printre altii pe Vera Chytilova si Evald Schorm), denumita „noul val ceh“.

Perlicky na dne/ Pearls of the Deep/ Micile Perle, Republica Ceha, 1965

Filmul prezinta cinci poveşti realizate de cei mai reprezentativi regizori cehi ai epocii. Scenarii inteligente, dar tsioase si regii indraznete se regasesc in fiecare dintre cele cinci filme scurte: “Moartea domnului Baltazar” de Jiri Menzel, “Escrocii” de Jan Nemec, “Casa Bucuriei” de Evald Schorm, “Bufetul Mondial” de Vera Chytilova si “Dragoste” de Jaromil Jires. Filmele nu numai ca surprind aroma absurdului ce caracterizează opera lui Hrabal, dar dezvaluie in acelasi timp talentul si stilul unic al fiecaruia dintre regizorii cehi cei mai apreciati ai erei. Colectia subliniaza abordarea revolutionara si curajoasa a noii epoci cinematografice, in care filmele erau facute cu multa substanta si stil.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button