Retrospectiva Jiri Menzel: In Slujba Regelui Angliei

de:
17 mai 2011
0 Afișari
Retrospectiva Jiri Menzel: In Slujba Regelui Angliei

Jiri Menzel, regizorul premiat la Oscar si legenda vie a cinematografiei cehesti va sosi la Bucuresti pentru a-si prezenta filmele in timpul retrospectivei organizate de Centrul Ceh.

Menzel se numara printre cei mai importanti regizori cehi de film si teatru, dar in acelasi timp, este si actor de teatru si film. El a studiat regia de film la Facultatea de Arte Frumoase din Praga (FAMU) in anii 1958-1962, in perioada care a dat nastere la o intreaga generatie de creatori (incluzandu-i printre altii pe Vera Chytilova si Evald Schorm), denumita „noul val ceh“.

Obsluhoval jsem anglickeho krále /I Served the King of England/ In Slujba Regelui Angliei,  Republica Ceha, 2006

Cea de-a sasea şi cea mai recenta adaptare a operei lui Bohumil Hrabal, marca Menzel, urmareste povestea lui Jan Dite (Ivan Barnev), un chelner curajos care calatoreste prin Europa Centrala cu ambitii foarte mari. In timp ce serveste diversi oameni politici la un bordel din Cehoslovacia anilor 1930, sentimentele sale sunt ranite de observarea acestor badarani, prin bratele carora se perinda prostituate la diverse banchete obscen de bogate si scaldate in bere si coniac. Aceste scene de “maraton al gurmanzilor” ofera poate cele mai caustice si satirice imagini filmate vreodata ale lacomiei in stare pura.

Cookies