ȘTIRI

Retrospectiva Jiri Menzel: Ciocarliile pe Sarma

Jiri Menzel, regizorul premiat la Oscar si legenda vie a cinematografiei cehesti va sosi la Bucuresti pentru a-si prezenta filmele in timpul retrospectivei organizate de Centrul Ceh.

Menzel se numara printre cei mai importanti regizori cehi de film si teatru, dar in acelasi timp, este si actor de teatru si film. El a studiat regia de film la Facultatea de Arte Frumoase din Praga (FAMU) in anii 1958-1962, in perioada care a dat nastere la o intreaga generatie de creatori (incluzandu-i printre altii pe Vera Chytilova si Evald Schorm), denumita „noul val ceh“.

Skrivanci na niti /Larks on a String/ Ciocarliile pe Sarma, Republica Ceha, 1990

Adaptarea unei colectii de povestiri scrise de Bohumil Hrabal, filmul se petrece in anii 1950, in orasul Kladno. Un grup de “disidenţi burghezi” printre care un profesor de filozofie, un bibliotecar, un saxofonist si un procuror, este fortat sa se supuna reeducării, muncind intr-un combinat siderurgic. Un detasament de femei detinute politic lucreaza in apropiere si intre cele doua grupuri se formeaza o tensiune sexuala ce produce in mod surprinzator un umor contagios. O data cu acesta, simpatia sincera a lui Menzel se extinde atat asupra opresorilor, cat si asupra oprimatilor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button