În acest final de săptămână va avea loc Raidul Memorial Prunaru 2023, la care sunt invitați toți bucureștenii, și nu numai, care nu au alte planuri, si care vor să admire cele nouă vehicule militare istorice și să comemoreze eroii români din Primul Război Mondial.
Vehiculele sunt aduse la eveniment prin intermediul secției Autospeciale și Vehicule Militare Istorice din cadrul Retromobil Club România.
Duminică, 1 octombrie 2023, va avea loc Raidul Memorial Prunaru, acțiuni ce se organizează din anul 2011 și care are scopul de a cinsti memoria eroilor ce au căzut la datorie în „Șarjă de la Prunaru” în anul 1916 (Primul Război Mondial).
Coloană formată din 9 vehicule militare istorice va parcurge un traseu comemorativ de 55 de km, de la București până în comuna Prunaru. La final, caravana va ajunge în locul unde a avut loc bătălia militară „Șarja de la Prunaru”, din Primul război Mondial.
Președintele secției Autospeciale și Vehicule Militare Istorice a Retromobil Club România, Ozon Cristian a transmis:
În fiecare an ne strângem 10 – 15 echipaje din secția Autospeciale și Vehicule Militare Istorice, formăm o caravană și parcurgem un traseu comemorativ de 55 de km până la locul unei bătălii militare cunoscută sub numele de “Șarja de la Prunaru”, ce a avut loc în anul 1916, în Primul Război Mondial.
Curajul de nestăvilit – aș spune nebunesc- ce nu poate să fie explicat decât printr-o imensă dragoste de țară – al celor 216 cavaleriști români ce au pierit până aproape la ultimul în încercarea de a opri invazia trupelor germane motorizate ce avansau spre București, este cel pe care îl evocăm an de an la Prunaru.
Pentru noi, ceea ce s-a întâmplat la Prunaru, chiar dacă din punct de vedere militar nu a însemnat imediat o victorie, reprezintă o pildă că atunci când vine momentul să îți aperi țara, iubirea, curajul, speranța și devotamentul cu care treci la acțiune sunt de nelipsit, iar pe oamenii din istoria noastră care au arătat aceasta cu prețul vieții lor nu avem voie să îi uităm!
Noi asta dorim să cultivăm, pe lângă respectul pe care îl arătăm eroilor de la Prunaru prin acest Raid.
Bătălia „Șarja de la Prunaru”, o acțiune militară de nivel tactic, a avut ca rezultat victoria Puterilor Centrale. În această luptă au fost angajate forțe române din Regimentul 2 Roșiori și forțe ale Puterilor Centrale din Divizia 217 Infanterie germane.
Cele nouă vehicule militare vor pleca din Capitală de dimineață, în jurul orei 09:00, îndreptându-se către comuna Prunaru, județul Teleorman. Iată programul exact:
Cu toate că Retromobil Club România realizează zeci de evenimente în fiecare an, prin participarea membrilor săi, cele dedicate comemorării momentelor cheie ale istoriei militare sunt, aproape mereu, evocate prin dedicarea și voluntariatul membrilor secției Autospeciale și Vehicule Militare Istorice.