BAZAR

REŢETĂ MUCENICI MUNTENEŞTI

MUCENICI MUNTENEŞTI: Pentru prepararea MUCENICILOR MUNTENEŞTI aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

1 kg de făină
500 ml apă călduţă
1 linguriţă sare

Pentru sirop:

1,5 l apă
150 g zahăr
2-3 linguri de miere
coaja rasă de la o lămâie
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 esenţă rom
1 linguriţă scorţişoară
250 g miez de nucă

MUCENICI MUNTENEŞTI: Mod de preparare:

Făina se toarnă grămăjoară pe blatul de lucru sau într-un castron. În mijloc se face o gropiţă şi se adaugă apa şi sarea. Se frământă uşor cu mâna, până devine un aluat moale, elastic, nelipicios.

Se lasă 5-10 minute să se odihnească, apoi se rup din el bucăţi mici care se rulează între blat şi podul palmelor până se obţin rulouri de aproximativ 0,5 cm grosime. Din rulouri se formează un inel, încolăcind aluatul pe deget şi rupându-l, se presează uşor capetele unul de altul, cât să se lipească, se încolăcesc în formă de 8 şi se presează uşor la mijloc. Se pot lăsa şi inele, după preferinţe.

Mucenicii obţinuţi se pun la uscat, pe o coală de hârtie tapetată cu puţină făină, şi se lasă 1-2 ore, întorcându-se, din când în când, de pe o parte pe alta.

Între timp, miezul de nucă se întinde într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt şi se prăjeşte la cuptor 10-15 minute, la foc mic. Când s-a rumenit, nuca se scoate din cuptor şi se lasă la răcit, apoi se sfărâmă uşor cu o cană sau cu sucitorul.

După ce s-au uscat mucenicii, se ia o oală adâncă, se pune apa, zahărul, zahărul vanilat şi un praf de sare şi se fierbe. Când dă în clocot, se adaugă mucenicii şi se lasă la fiert până se înmoaie, aproximativ o oră. În timpul fierberii se amestecă uşor cu o lingură de lemn, ca să nu se lipească unii de alţii. Când sunt aproape gata se adaugă mierea, esenţa de rom şi nuca şi se mai lasă la fiert 5-10 minute.

MUCENICII CU NUCĂ se servesc calzi sau reci, după preferinţe, cu un praf de scorţişoară.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button