REȚETĂ DE ZACUSCĂ CU CIUPERCI

de:
04 sept. 2015
9 Afișari
REȚETĂ DE ZACUSCĂ CU CIUPERCI

REȚETĂ DE ZACUSCĂ CU CIUPERCI – Tradițional, zacusca are la bază vinete, roșii și ardei, dar poate avea și variante mai puțin obișnuite- cu ciuperci sau cu morcovi, de exemplu. Vă oferim mai jos o REȚETĂ DE ZACUSCĂ CU CIUPERCI. 

REȚETĂ DE ZACUSCĂ CU CIUPERCI – Ingrediente:

– 2 kg vinete
– 1 kg ceapa
– 1 kg ardei capia rosu
– 1 kg ciuperci champignon
– 300 ml ulei
– pasta de rosii
– 1 lingura piper boabe
– 3-4 foi dafin sare

REȚETĂ DE ZACUSCĂ CU CIUPERCI – PREPARARE 

Se coc vinetele si ardeii capia pe tabla incinsa sau pe grătar, apoi se curata si se lasa sa se scurga. Se curata ceapa si se taie. Se pune la calit in uleiul incins, pana se aureste. Vinetele se toaca, ardeii se taie cubulete si ciupercile se taie feliute subtiri. Se pun toate peste ceapa calita. Se adauga pasta de rosii, sare, piper, foi de dafin dupa gust. Se lasa sa fiarba la foc mic circa 2 ore. Se amesteca din cand in cand sa nu se lipeasca.

Ca sa tina bine peste iarna, se pune zacusca fierbinte in borcane si se dau la cuptor pentru inca 10-15 minute. Se scot din cuptor, se pun capacele, si se lasa borcanele acoperite pana a doua zi.

REȚETĂ DE ZACUSCĂ – ZACUSCĂ CU VINETE, ARDEI ȘI ROȘII – Pare foarte greu să te apuci de făcut zacuscă, dar ține cont că poți realiza această rețetă de-a lungul mai multor zile, nu trebuie să coci totul de-odată. 

INGREDIENTELE PENTRU REȚETA DE ZACUSCĂ:

– Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg

– Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg
– Ceapă albă – 2 kg,
– Bulion de roşii – 3 l,
– Ulei de floarea soarelui – 500 ml,
– Sare – 3 linguri sau după gust.

– 3-4 foi de dafin

– 1 lingurita de sare
– 1 ligurita de piper negru macinat sau 1 lingurita de piper boabe

După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii – toate coapte pe grătar sau pe plită –  şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt cu un obiect nemetalic (de lemn sau de ceramica), pentru a nu se inegri.

Ceapa se da prin masina de macinat, la fel si ardeii copti.

. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.

REȚETĂ DE ZACUSCĂ – ZACUSCĂ CU VINETE, ARDEI ȘI ROȘII –

Apoi cam după 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele,ardeii și le lăsați să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.

Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați.

REȚETĂ DE ZACUSCĂ – ZACUSCĂ CU VINETE, ARDEI ȘI ROȘII –

Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.
Este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacusca este densă. Turnați zacusca de vinete așa fierbinte în borcanele curate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.
Aveți grijă să nu le umpleți prea tare, lăsați cam 1 cm liber de la gura borcanului.

REȚETĂ DE ZACUSCĂ – ZACUSCĂ CU VINETE, ARDEI ȘI ROȘII – Le înfiletați bine cu capace de metal şi le puneți așa fierbinți în cuptor fierbinte preîncălzit la 150 de grade. Le lăsaţi acolo cam 30 – 40 de minute. Opriți cuptorul după acest timp, deschideți ușa și lăsați așa să se răcească borcanele complet, eventual peste noapte.

Le depozitați, de preferat la loc răcoros și uscat.

Cookies