Pe 9 martie sunt serbaţi Sfinţii Mucenici. REŢETĂ de MUCENICI MOLDOVENEŞTI şi MUCENICI cu NUCĂ

de:
07 mart. 2016
162 Afișari
Pe 9 martie sunt serbaţi Sfinţii Mucenici. REŢETĂ de MUCENICI MOLDOVENEŞTI şi MUCENICI cu NUCĂ

REŢETĂ VECHE DE MUCENICI, conform Agerpres.ro:

Ia făină, plămădește și frământă aluatul cu apă până se face tare ca aluatul de pâine, apoi lasă-l să se dospească. Să iei apoi o bucată dintr ‘însul, împletești și faci covrigi pe care îi pui la coptor. De altă parte se face un sirop cu zahăr și cu apă de flori sau vanilie, iar alături se pisează nuci, zahăr și scorțișoară. Toate acestea să se amestece. Când covrigii s-au copt îi scoți din coptor, cu o pană îi ungi cu sirop, apoi îi tăvălești în praful de nuci, zahăr și scorțișoară.

sursa: ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935)

REŢETĂ MUCENICI CU NUCĂ:

Pentru a pregăti MUCENICI CU NUCĂ aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

– 1 kg faina

– 1/2 lamaie

– 1 portocala

– 50 gr drojdie

– 1lg bicarbonat

– 200 gr zahar

– sare, vanilie

– 70 gr margarina

– 70 ml ulei

– nuca,miere, esenţă de rom,zahar, pentru sirop, esenţă de vanilie

– nuca cocos

– 500 ml apa

– 50 gr margarina

Prepararea MUCENICILOR CU NUCĂ se face în mai multe etape, potrivit petitchef.ro.

 Etapa 1: Puneti faina cernuta de doua ori intr-un vas de plastic. Adaugati drojdia sfaramata, sare si bicarbonatul stins cu zeama de la lamaie si zeama de la portocala. Apa se pune la incalzit şi se adaugă zaharul, vanilia, coaja de lamaie şi coaja de portocala răzuite.

Etapa 2: Uleiul se pune la incalzit cu margarina taiata cuburi si se lasa până se topeste margarina. In vasul cu faina se pune apa calduta cu zaharul si celelalte. Se amesteca totul. Turnati apoi in fir uleiul cald cu margarina topita, in fir, si framantati bine, cam 20 minute.

Etapa 3: Acoperiti cu un servet de bumbac, si lasati la crescut. Intre timp, macinati nuca si amestecati-o cu zahar si vanilie. Dupa ce a crescut aluatul de trei ori fata de volumul initial se imparte in doua jumatati. 

Se intind 2 foi, mai mult lungi decat late. Fiecare foaie se unge cu 25 gr de margarina, apoi se impatureste in forma de plic, apoi se da la rece 10 min. Ulterior se repeta iar operatiunea de mai sus, numai ca foaia se impatureste in 4.
Dupa inca 10 minute, foaia se intinde până la grosimea de 1 cm, se taie fasii lungi de 30 cm, late de 2 cm, care la randul lor se taie in doua pe lungime, se rasuceste compoziţia usor, apoi se impleteste sub forma de opt.

Etapa 4: Se aşaza in tava si se dau la copt. Apoi se lasa la racit. Între timp se prepară un sirop din zahar, vanilie, rom, apa, coajă de portocală şi de lămâie rasă, miere. Se baga fiecare colocel in siropul fierbinte, apoi se aseaza pe platou si se presara cu nuca si cocos.

Etapa 5: Când sunt aproape copţi mucenicii, se toarnă siropul peste ei şi se lasa pana se absoarbe siropul si se rumenesc mucenicii.

 Etapa 6: Se scot mucenicii din cuptor, se ung cu miere, se presară nuca peste ei şi se asază pe platou.

REȚETĂ MUCENICI MOLDOVENEȘTI:

Ingrediente

făină 1kg
drojdie 40g
lapte 500ml
nuci 200g
zahăr tos 200g
ulei 50ml
sare un vârf de cuţit

Sirop

zahăr 500g
apa 1 l
miere 3 linguri
scorţişoară 1 linguriţă
ou 1 (pt. uns deasupra)

Mod de preparare

Cerneţi făina într-un castron. În mijlocul ei faceţi o adâncitură în care puneţi drojdia dizolvată în puţin lapte amestecat cu 1 lingură zahăr. Lăsaţi vasul la loc cald până când maiaua îşi dublează volumul. Adăugaţi apoi în vas restul de lapte încălzit, treptat, amestecând mereu compoziţia cu o lingură de lemn. Adăugaţi treptat uleiul călduţ şi sarea şi începeţi şi frământaţi aluatul 15 – 20 de minute.

Lăsaţi-l să dospească cel puţin 45 de minute, apoi formaţi din el colăcei în forma cifrei 8. Puneţi-i într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, ţineţi tava în loc cald, ca să crească bine colăceii, ungeţi-i cu ou bătut pe deasupra şi apoi coaceţi-i la foc potrivit, în cuptorul încălzit dinainte. Fierbeţi din apă şi zahăr un sirop mai gros în care adăugaţi şi scorţişoara.

Amestecaţi nucile cu zahărul tos. Luaţi colacii calzi, înmuiaţi-i pentru 1 secundă în apă fierbinte şi apoi puneţi-i într-o tavă mai înaltă. Turnaţi peste ei siropul în care aţi amestecat şi mierea şi presăraţi-i cu nucă.

Cookies