Rețetă de cozonac să-ți iasă ca la bunica, doar că nu-i de la bunica, e de la o instagrameriță bestială

23 dec. 2021
1605 Afișari
Rețetă de cozonac să-ți iasă ca la bunica, doar că nu-i de la bunica, e de la o instagrameriță bestială
Rețetă de cozonac să-ți iasă ca la bunica, doar că nu-i de la bunica, e de la o instagrameriță bestială. Sursă foto: Goodies by BIM

Știm cu toții că sărbătorile de iarnă sunt o ocazie excelentă pentru a avea pe masa de Crăciun, faimoșii cozonaci făcuți în casă. Nu mai este mult până pe 25 decembrie și ne-am gândit să venim cu o rețetă de cozonac care ne amintește de bunica, dar și cu niște poze DE-LI-CIOA-SE.

Rețetă de cozonac să-ți iasă ca la bunica, doar că nu-i de la bunica, e de la o instagrameriță bestială. Dacă sunteți curioși, să știți că rețeta nu a fost găsită pe net și nici nu a fost gândită de noi. Noi preferăm mai mult să mâncăm, decât să trebăluim prin bucătărie, dar asta este altă poveste.

Iolanda a fost darnică și a împărtășit pentru B365.ro rețeta de Cozonac mirobolantă, care o transpune de fiecare dată în perioada copilăriei, atunci când gătea alături de bunica ei. Își amintește cu drag de momentele în care o ajuta pe bunica să pregătească cozonacii. Era muncă de o zi pentru acest desert cunoscut de români, dar tot timpul lua aminte la ce face bunica.

Iolanda: „Aluatul era preparat în copaie de lemn. Eu țineam de copăiță cât timp bunica frămanta de zor cu toate forțele și mâncam la final.”, își amintește ea cu drag.

Rețetă de cozonac să-ți iasă ca la bunica

Ingredientele necesare pentru 2 cozonaci sunt:

 • 1 kg de faină;
 • 4-5 ouă (5 ouă de dimensiune medie sau 4 ouă mari);
 • esențe;
 • coajă de lămâie;
 • 500 ml de lapte;
 • 250 g de zahăr;
 • un praf de sare;
 • 2 pliculețe de drojdie;
 • 2 linguri de untură/osânză. Aici dacă o întrebăm pe bunica în grame o să răspundă că: „E, pui și tu acolo după ochi” și îmi dau seama că așa am început să prepar lucruri când eram destul de micuță folosind cântarul „după ochi”. Dacă nu aveți osânză, aceasta se poate înlocui cu 100 de grame de unt topit cu minim 80% grasime. Bine că nu are bunica instagram sau facebook. 😅>
 • 100 ml de ulei („vă dați seama că era după ochi această cantitate”, spune amuzată, Iolanda).
Rețetă de cozonac de la o instagrameriță bestială.
Rețetă de cozonac de la o instagrameriță bestială. Sursă foto: Goodies by BIM

Cum prepară Iolanda cozonacul, după cele învățate de la bunica

Pentru preparare bunica procedează în felul următor:

 1. Pune la fiert laptele împreună cu zahărul, esențele și coaja de lămâie.
 2. Împarte făina în 2 părți (după ochi, evident 😇) și o parte se amestecă cu untura (unt dacă se înlocuiește) și laptele fierbinte.
 3. Se lasă la odihnit compoziția (sau în limbajul Iolandei: să se răcească puțin).
 4. Bate ouăle spumă și amestecă-le cu amestecul de mai sus.
 5. Se lasă iar la odihnit să îi mai scadă temperatura și se presară deasupra drojdia.
 6. Mai lăsăm puțin la odihnit, iar. 😅
 7. Începe etapa de frămantare în care se adaugă treptat și restul de faină.
 8. Se frămantă serios timp de vreo oră, iar la final se adaugă uleiul, se mai framăntă până se încorporează și acesta.
 9. Se lasă aluatul la crescut acoperit cu un „ștergar” la loc călduț.

Te-ar mai putea interesa și: CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București

Umplutura era mereu formată din nucă, rahat, esență de rom, cacao, stafide, zahăr. (toate „după ochi”). Iolanda spune că s-a inspirat și de la bunica, dar și din online și a umplut cozonacii cu ganache de ciocolată neagră, nucă, cacao, esență de rom, bucățele de ciocolată, scorțișoară și rahat.

Nota B365.ro: La ora la care scriem acest articol, bălim puțin...mai mult, pe tastaturi.
Nota B365.ro: La ora la care scriem acest articol, bălim puțin…mai mult, pe tastaturi. Sursă foto: Goodies by BIM

După ce crește suficient aluatul (își dublează volumul) se întinde și se umple cu compoziția dorită. Se pun în tăvi (unse cu untură sau unt) ruladele formate și se mai lasă la crescut cozonacii, din nou acoperiți cu ștergar și la loc călduț. După ce își dublează iar volumul, se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte și se pun la copt.

Iolanda povestește că și coacerea cozonacilor, ce credeți, se făcea tot cu tehnica „după ochi”. Când era mică, cozonacii se coceau în vatră pe lemne și ieșeau mereu perfecți, dar ea a procedat în felul următor: a lăsat la încins cuptorul la 200 de grade, a micșorat temperatura astfel încât să fie în cuptor temperatura de 175 de grade (folosește un termometru de cuptor) și i-a lăsat la copt timp de aproximativ o oră.

„Voi prepara mereu cu drag cozonacii bunicii pe care îi coc în tăvile moștenite de la străbunica mea și sper să reușesc să transmit și eu mai departe ceea ce am învățat. ❤️”, spune cu emoție în glas Iolanda.

Gardianul cozonacilor făcuți de Iolanda.
Gardianul cozonacilor făcuți de Iolanda. Sursă foto: Goodies by BIM

P.S.: Iolanda gătește cu plăcere, iar acest lucru se vede și, mai ales, se simte în fiecare preparat făcut de ea. Mai multe rețete și imagini FABULOASE găsiți pe pagina de Instagram: goodies_by_bim.

P.S.S: Spor la frământat, pe noi să ne chemați la degustat

Cookies