Știm cu toții că sărbătorile de iarnă sunt o ocazie excelentă pentru a avea pe masa de Crăciun, faimoșii cozonaci făcuți în casă. Nu mai este mult până pe 25 decembrie și ne-am gândit să venim cu o rețetă de cozonac care ne amintește de bunica, dar și cu niște poze DE-LI-CIOA-SE.
Rețetă de cozonac să-ți iasă ca la bunica, doar că nu-i de la bunica, e de la o instagrameriță bestială. Dacă sunteți curioși, să știți că rețeta nu a fost găsită pe net și nici nu a fost gândită de noi. Noi preferăm mai mult să mâncăm, decât să trebăluim prin bucătărie, dar asta este altă poveste.
Iolanda a fost darnică și a împărtășit pentru B365.ro rețeta de Cozonac mirobolantă, care o transpune de fiecare dată în perioada copilăriei, atunci când gătea alături de bunica ei. Își amintește cu drag de momentele în care o ajuta pe bunica să pregătească cozonacii. Era muncă de o zi pentru acest desert cunoscut de români, dar tot timpul lua aminte la ce face bunica.
Iolanda: „Aluatul era preparat în copaie de lemn. Eu țineam de copăiță cât timp bunica frămanta de zor cu toate forțele și mâncam la final.”, își amintește ea cu drag.
Ingredientele necesare pentru 2 cozonaci sunt:
Pentru preparare bunica procedează în felul următor:
Te-ar mai putea interesa și: CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Umplutura era mereu formată din nucă, rahat, esență de rom, cacao, stafide, zahăr. (toate „după ochi”). Iolanda spune că s-a inspirat și de la bunica, dar și din online și a umplut cozonacii cu ganache de ciocolată neagră, nucă, cacao, esență de rom, bucățele de ciocolată, scorțișoară și rahat.
După ce crește suficient aluatul (își dublează volumul) se întinde și se umple cu compoziția dorită. Se pun în tăvi (unse cu untură sau unt) ruladele formate și se mai lasă la crescut cozonacii, din nou acoperiți cu ștergar și la loc călduț. După ce își dublează iar volumul, se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte și se pun la copt.
Iolanda povestește că și coacerea cozonacilor, ce credeți, se făcea tot cu tehnica „după ochi”. Când era mică, cozonacii se coceau în vatră pe lemne și ieșeau mereu perfecți, dar ea a procedat în felul următor: a lăsat la încins cuptorul la 200 de grade, a micșorat temperatura astfel încât să fie în cuptor temperatura de 175 de grade (folosește un termometru de cuptor) și i-a lăsat la copt timp de aproximativ o oră.
„Voi prepara mereu cu drag cozonacii bunicii pe care îi coc în tăvile moștenite de la străbunica mea și sper să reușesc să transmit și eu mai departe ceea ce am învățat. ❤️”, spune cu emoție în glas Iolanda.
P.S.: Iolanda gătește cu plăcere, iar acest lucru se vede și, mai ales, se simte în fiecare preparat făcut de ea. Mai multe rețete și imagini FABULOASE găsiți pe pagina de Instagram: goodies_by_bim.
P.S.S: Spor la frământat, pe noi să ne chemați la degustat